Dobor Dorina: Nincs megalkuvás a slampossággal, úgy csinálom, ahogy a nagymamám

Fotó: Draskovics Ádám
Fotó: Draskovics Ádám
Vágólapra másolva!
Bár Dobor Dorina ruhatervező minden kreációja a kifogástalan stílust képviseli, két célcsoportra koncentrált, úgyhogy elegánsabb és még elegánsabb ruhákat álmodik.
Vágólapra másolva!

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy lány, aki elunta, hogy reménytelenül kutat szíve szerint való ruha után az üzletekben, hisz a legtöbbet elárasztották a slampos, rossz értelemben vett konfekciódarabok.

Fogta hát magát, és megálmodta a saját ruháit, terveiből pedig - egy gyermekek javára rendezett jótékonysági árverésnek köszönhetően – kollekció kerekedett.

Így hangzik dióhéjban Dobor Dorina története. Ami persze lényegében csak most indult: a ruhatervező épp az egyik meghatározó nyugat-európai divatlánccal beszélget, a tét az, hogy Dobor Dorina ruhái legyenek az első – egyben egyedüli magyar darabok – az üzletek polcain.

Dobor Dorina. Forrás: Draskovics Ádám

Dobor Dorina pontosan tudja, kinek tervez, így esze ágában sincs csak a kifutón érvényesülő percdarabokkal bajlódni, igazi értéket képviselő, időálló darabok sorakoznak showroomjában: a 20 század nagypolgári, letisztult eleganciáját hozzák vissza, franciás vonalvezetéssel, és némi olasz életérzéssel. Bár mindegyik darabja kifogástalanul elegáns, árnyalatnyi különbség felfedezhető.

Egyes darabok megkérdőjelezhetetlenül fontos közéleti, diplomáciai eseményekre kívánkoznak (vélhetően ennek tudható be, hogy többek között Novák Katalin köztársasági elnök is rendszeresen vásárol Dorina Dobor-kreációt) – ezek célcsoportja a 45+-os korosztály.

És akadnak olyanok, amelyek szintén elegánsak, de a tervező nem exkluzív eseményekre álmodta őket: az „utcai változatokat" (ahogy Dobor Dorina fogalmaz) a 30-45 éves hölgyeknek készíti.

Forrás: Draskovics Ádám

Ami a kollekció minden egyes darabjában azonos, az akényelem és a teljességre való törekvés. Ami az előbbit illeti, Dobor Dorina azt vallja, senki nem érezheti magát félszegen, nem feszenghet a ruháiban – azaz az anyagminőségtől a szabásvonalakig mindennek tökéletesnek kell lennie.

A teljességre való törekvés pedig azt jelenti, hogy a tervező a ruhákat nem önmagukban kezeli, a teljes összképet figyelembe véve állítja össze a szetteket, színben, stílusban, passzoló kiegészítőkkel emeli darabjai fényét, az i-re a pontot a ruhák anyagából készített kalapokkal teszi fel.

Utóbbi kiegészítő kimondottan ritka még a társasági eseményeken is, holott egy kiváló kalap ugyanúgy kiemeli, erősíti viselője karakterét, szépségét, mint egy remek ruha.

Forrás: Draskovics Ádám

Nem véletlen, hogyha valaki kinyitja a „boldog békeidők" valamelyik társasági lapját, abból kalapos dámák tekintenek rá vissza.(Megjegyzendő: a tervező elő- és példaképe a nagymamája, aki nagyon szép, elegáns nő volt. És még akkor is be volt állítva a haja, amikor a szemetet vitte ki.)

Úgyhogy Dobor Dorina eltökélt szándéka, hogy visszahozza a kalapviselés hagyományát – és nem szorítkozik a szűken vett kalapra. Legújabb kollekciójában hangsúlyos, lebilincselő darabjai a csipkés kendők. Melyek finom esése éteri eleganciát sugároz, és egy csipetnyi mediterrán izgalmat visz viselője megjelenésébe.

Fotó: Draskovics Ádám

Ha előképet kellene felmutatni, akkor a klasszikus Chanel-darabok hangulatát érdemes visszaidézni, hiszen hiába különbözik a stílus és a fazon, a letisztult elegancia, és a franciás könnyedség ugyanúgy visszaköszön a magyar tervezőnél.

Nem véletlen, hogy Dobor Dorina divatbemutatóit exkluzív események, helyszínek fogadják be: az utolsó két alkalommal például a Derby – és Divatfesztiválon léptek kifutóra modelljei, illetve az F1 Grand Prix gálavacsoráján.