Az extrém meleg miatt kiadták az országban a vörös kódot

vízosztás, hőség, népliget, pályaudvar, busz állomás, víz, hőség, 2022. 07. 20.
Vágólapra másolva!
A következő napokban várható hőség miatt hétfő reggel életbe lépett a vörös kód, ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását.
Vágólapra másolva!

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a következő napokban rendkívüli meleg várható, az országos tisztifőorvos pedig kiadta a másodfokú hőségriasztást.Az államtitkár elmondta:

különleges időjárási viszonyok miatt hétfő reggel 8 órától szerda este 9 óráig elrendelte a "vörös kód" kiadását,

ami speciális eljárásrendet jelent; minden szociális intézménynek meg kell nyitnia kapuját, ha a regionális diszpécserszolgálat utcán bajba került, magán segíteni nem tudó emberről kap információt.

Kiemelte: nemcsak a hajléktalanellátó rendszer vesz részt ebben a munkában, hanem a teljes szociális ellátórendszer.

Az extrém hőség miatt életbe lépett a "vörös kód" Fotó: Major Kata - Origo

Fülöp Attila kitért arra, hogy a "vörös kód" a szociális intézményekre vonatkozó intézkedéseken túl figyelmeztetést jelent a társadalomnak is. Azt kérte, mindenki vigyázzon magára, és ha az utcán bajba került hajléktalan embert lát, akkor

jelezze azt a regionális diszpécserszolgálaton keresztül.

Az országos tisztifőorvos hétfőn nulla órától szerda éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére.