Bűncselekmények történhettek az Audi Hungária Független Szakszervezetnél

Audi Hungaria Zrt. gyár Győr sztrájk Szabó István; Horváth Zoltán; Németh Sándor
Győr, 2017. január 26. Németh Sándor, Audi Hungaria Független Szakszervezet (AHFSZ) elnöke beszédet mond az Audi Hungaria Zrt. egyik épületének tetején az (AHFSZ) kétórás figyelmeztető sztrájkja alatt 2017. január 26-án. Mellette Háromi László (b2), Szabó István (j2) és Csalogány György (j) az AHFSZ elnökhelyettesei, valamint Horváth Zoltán, a sztrájkbizottság tagja (b). MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Valami nagyon nincs rendben az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) háza táján. A rendőrség közokirat-hamisítás gyanúja miatt nyomoz, az adóhatóság titkolózik, az Audi aggodalommal szemléli a történteket, az érdekvédők pedig hallgatnak. Egy biztos, a szakszervezet gazdálkodása vetheti fel a bűncselekmények elkövetésének gyanúját, az éves pénzügyi beszámolókat ugyanis ismeretlen okból, többször is – százmilliós nagyságrendben – módosították.
Vágólapra másolva!

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságon közokirat-hamisítás elkövetésének gyanúja miatt büntetőeljárás van folyamatban, ám a nyomozás érdekeire való tekintettel nem áll módunkban bővebb információt adni – válaszolta a Magyar Nemzet érdeklődésére a rendőrség illetékese.

A Magyar Nemzet azt követően fordult kérdésekkel a nyomozó hatósághoz, hogy arról értesült, pénzügyi visszaélések történhettek az Audi Hungária Független Szakszervezeténél, az ügyben már feljelentést is tettek, aminek nyomán büntetőeljárás indult a megyei rendőrségen és információink szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál is. Az adóhivatal érdeklődésünkre szűkszavúan csupán annyit válaszolt: „Kérdéseivel kapcsolatban nincs nyilvánosságra hozható információ".

Nyomoznak az Audi Hungaria szakszervezeténél Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Az AHFSZ az Audi Hungaria Zrt. dolgozóinak érdekképviseleti szervezete, amely 1996-ban alakult meg, létszáma eléri a tízezer főt. A tagok díjat fizetnek, amelyért cserébe olyan szolgáltatásokat vehetnek igénybe, mint például a munkahelyi érdekvédelem, szociális támogatások vagy a jogi tanácsadás. Az AHFSZ évente átlagosan 300–350 millió forintnyi forrásból működik.

Úgy tudják,

a hatósági eljárások összefüggésben van azzal, hogy szakszervezet éves pénzügyi beszámolóit több alkalommal módosították.

Az AHFSZ 2020-as beszámolóját kétszer is leadták. Először 2021. május 29-én, és ebben 92,6 millió forintos veszteséges adózott eredmény szerepelt. Míg a 2022. szeptember 27-én leadott dokumentumban 93 ezer forint nyereség áll. (Mindez abból fakad, hogy az újabb beszámolóban csökkentették az anyagjellegű kiadás összegét 92,7 millióval.) Hasonlóképp eltérések vannak a saját tőkénél is. A 2021 májusában leadott beszámoló 568 milliós, a 2022 szeptemberében közzétett második beszámoló viszont 468 milliós összegről tesz említést.

A 2021-es évre vonatkozó AHFSZ-beszámolót a beadást követően kétszer is módosították, azaz összesen három változatot adtak le belőle. A 2022. június 1-jén leadott első beszámolóban az adózott eredménynél 366,5 milliós veszteség szerepel, a 2022. szeptember 27-én beérkezett másodikban az adózott eredmény 234,2 millió veszteség, a 2022. november 6-án leadottban pedig 233 millió mínusz olvasható. Vagyis az első, illetve a módosított összegek között jelentős, több mint 130 millió forintos eltérés van.

Az ügyben megkeresték az érdekvédőket is, ám egyelőre hallgatnak.

A teljes cikket itt olvashatják.