Közel száz önkéntes az iszkaszentgyörgyi kastélykertben

Vágólapra másolva!
Közel száz önkéntes vett részt a „Ne kertelj, csatlakozz!" eseményen, a Fejér vármegyei Amadé–Bajzáth–Pappenheim-kastély parkjában. A lelkes önkéntes kertépítőknek köszönhetően megszépült a kastély előtt található franciakert és az angolpark patakmedre, a rajta átívelő kőhidakkal együtt, valamint a tanösvény. Cél, hogy minél több történeti kastélykert újulhasson meg, minél hamarabb.
Vágólapra másolva!

A hazai közvélemény a műemléképületek említésekor elsősorban a kastélyokra és várakra gondol, pedig az azokat körülölelő történeti kertek és parkok eszmei értéke vetekszik az épített örökségekével. Oláh Zsanett, a NÖF Nkft. tavaly év végén kinevezett ügyvezetője felismerve a történeti kertekben rejlő kulturális értékeket és hasznosítási lehetőségeket, olyan új koncepciót alkotott, amelynek fókuszába a fenntarthatóságot, a helyi közösségek aktivizálását, illetve a társadalmi felelősségvállalást állította.

- hangsúlyozta Oláh Zsanett. Az új koncepció lényegi eleme az önkéntesek megszólítása, amelyek érkezhetnek az adott településről és annak vonzáskörzetéből, a NÖF munkatársai közül, vagy mindazok lelkes táborából, akik fontosnak érzik a kertörökség újjáélesztését.

A kezdeményezés egyik főszervezője és kiemelt szakmai partnere a Magyar Kertörökség Alapítvány, amely garancia a legmagasabb szintű kertrekonstrukció megvalósulására. Dr. Herceg Ágnes, a Magyar Kertörökség Alapítvány elnöke kifejtette:

Első helyszínként az iszkaszentgyörgyi Amadé–Bajzáth–Pappenheim-kastély parkjára esett a választás, amely egykoron díszes franciakerttel és angolparkkal is büszkélkedhetett. Gáll Attila, Iszkaszentgyörgy polgármestere elmondta:

A „Ne kertelj, csatlakozz!" elnevezésű önkéntes napon közel százan vettek részt, így megszépült a franciakert és az angolpark patakmedre, a rajta átívelő kőhidakkal együtt, illetve a tanösvény.

Az iszkaszentgyörgyi kastély belső tereinek hasznosítási koncepciója is megújul a jövőben, hiszen a NÖF Nkft. befogadta a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány korábban Budakeszin tárolt egyedülálló növénygyűjteményét, amiből a tervek szerint itt fog kiállítás nyílni.