Együttműködési megállapodást kötött Csádban a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben Csádban lezajlott és a hétvégén véget ért orvos-humanitárius misszió ünnepélyes zárófogadásán írt alá együttműködési megállapodást a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem számos helyi szakmai szervezettel - hangzott el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.
Vágólapra másolva!

- közölték.

A zárófogadáson egy másik, Afrikában szintén aktív magyar felsőoktatási intézmény is képviseltette magát. Az Óbudai Egyetem humanitárius válságkezelő képzésének csádi végzősei vették át okleveleiket. Az egyetem munkatársai olyan tanfolyamot tartottak, amelyre Csád szinte összes menekülttáborából érkeztek vezetők - tették hozzá.

Vogel Dávid, az Óbudai Egyetem tudományos főmunkatársa elmondta: két intenzív hetet töltöttek az Óbudai Egyetem oktatócsoportjával Csádban, ahol a Magyarországon már évek óta futó Humanitarian Response Manager képzést sűrítették bele a két hétbe.

Az is elhangzott, hogy az orvos-humanitárius misszió mellett a Magyar Honvédség vezetői folytattak egyeztetéseket a védelmi együttműködés lehetőségeiről a csádi féllel. A védelmi miniszterrel és a csádi vezérkari főnökkel tartott találkozókon Böröndi Gábor, a Magyar Honvédség Vezérkarának főnöke képviselte Magyarországot.

Böröndi Gábor hangsúlyozta, hogy "a problémákat ott kell kezelni, ahol azok keletkeznek", ennek tükrében a Magyar Honvédség vizsgálta a Száhel övezetben történő szerepvállalást. A cél az illegális migráció a megállítása és ennek érdekében a térségben szolgálatot teljesítő nemzeti haderők fejlesztése.

- mondta Böröndi Gábor.

A műsorban azt is közölték, hogy az orvos-humanitárius misszió tagjai a menekülttáborok vezetőségéből érkező 23 szakember továbbképzése mellett, a csaknem 3 hetes küldetés ideje alatt több mint 500 beteget láttak el, számos esetben életmentő beavatkozást hajtottak végre.