Ónos eső miatt adtak ki riasztást, mutatjuk hol

Gádoros, 2021. december 27. Autó és kerékpáros halad a jeges úton ónos esőben a Békés megyei Gádoroson 2021. december 27-én. MTI/Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Tartós, több órás ónos eső veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Budapestre és több Pest vármegyei járásra is az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök késő délelőtt.
Vágólapra másolva!

Elsőfokú, citromsárga, míg néhol másodfokú riasztást adott ki ónos eső veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint Budapestre és több Pest vármegyei járásra adták ki a másodfokú riasztást.

Ezeken a területeken a következő órákban tartós ónos eső várható.

Kiemelték: a délelőtti órákban a Dunántúlon előfordulhat átmeneti ónos eső.

Az Északi-középhegység tágabb térségében és a főváros vonzáskörzetében északkelet felé növekvő mennyiséggel 5-15 centiméter hó hullhat, a havazás legtovább az Északi-középhegység magasabban fekvő területein és az északi, északkeleti határ mentén tarthat ki, errefelé 15 centimétert meghaladó mennyiség is összegyűlhet.

Dél-délnyugat felől egyre nagyobb területen havas esőre, ónos esőre, néhol fagyott esőre lehet számítani. Felhívták a figyelmet arra, hogy

akár nagyobb, jelentősebb mennyiségű ónos esőre is számottevő esély van kiemelten Pest vármegye északi területein, valamint az Északi-középhegységben,

de kisebb mennyiségben ezeknek a területeknek a tágabb térségében is számítani lehet rá átmeneti jelleggel.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság korábban az MTI-hez eljuttatott közleményében azt kérte: indulás előtt mindenki tájékozódjon az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról és az aktuális útviszonyokról.

Arra is figyelmeztettek, hogy mindenki csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljen útra. Azt kérték, ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot, vagy használja a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t.

Címlapi képünk illusztráció!