Kovács István: Magyarországon nem a civil szervezetek, hanem a klasszikus morál diktálja, hogy mit tartunk helyesnek és rossznak

Grégor Puppinck könyvbemutatója
Vágólapra másolva!
Magyarországon még nem az uniós és emberi joginak mondott civil szervezetek, hanem a klasszikus morál diktálja, hogy mit tartunk helyesnek és rossznak – mondta Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója Grégor Puppinck Lelkiismeret és emberi jogok c. könyvének bemutatóján, amely a jogi elemző- és kutatóintézet gondozásában jelent meg magyar nyelven.
Vágólapra másolva!
Kerekasztal-beszélgetés Grégor Puppinck könyvbemutatóján Forrás: Origo

Kovács István felhívta a figyelmet arra, hogy Európában és a nyugati civilizáció egészében sokáig a keresztény tanítások adták a társadalmak morális kódját, ezeket azonban mára felváltottak azok az emberi jogok, amelyeket sokszor még demokratikus legitimációval sem rendelkező intézmények próbálnak diktálni.

Grégor Puppinck könyvbemutatója Forrás: Origo

– emelte ki köszöntő beszédében. A stratégiai igazgató mindenki figyelmébe ajánlotta Grégor Puppinck könyvét, amely éppen ezeket a kérdéseket feszegeti.

Kovács István, jogász, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója Forrás: Origo

Grégor Puppinck, az Európai Jogi és Igazságügyi Központ igazgatója, a könyv szerzője a műről tartott kerekasztal-beszélgetésen rámutatott arra, hogy a klasszikus európai megközelítés szerint a szabadságról akkor beszélhetünk, ha megtehetjük azt, amit a lelkiismeretünk diktál. Ezzel szemben áll egy másik koncepció, melyet a migráció erősít fel Európában. Az iszlám szerint ugyanis nincs szükség lelkiismeretre, csupán a vallás szabályait kell követni minden helyzetben. Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora úgy vélte, hogy ma a lelkiismeret szabadságának fő ellensége a fogalom újradefiniálása, klasszikus koncepciójának átalakítása, a lelkiismeret relativizálása. Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője arról beszélt a könyv kapcsán, hogy a liberálisok mára szembe kerültek saját elvükkel, amely garantálta a lelkiismeret szabadságát, hiszen ma már az élet minden területén ők akarják megmondani, hogy mi az egyetlen erkölcsös lehetőség.

Grégor Puppinck könyvbemutatója Forrás: Origo