Húsz kolumbiai drogmaffiához köthető ember ellen emeltek vádat itthon pénzmosási ügyben

Kokain, illusztráció,
Plastic packet, two lines and pile of cocaine on black background, closeup.
Vágólapra másolva!
Az Origo korábban már beszámolt arról, hogy 2018-ban kolumbiai drogmilliárdok tisztára mosása miatt indult per Budapesten. A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy nemzetközi drogkartell megbízásából Magyarországon kiépített bűnszervezet irányítójával, valamint 19 társával szemben, akik Kolumbiából származó, majd Nyugat-Európában értékesített kábítószerek után befolyt, összesen 46 milliárd forintnak megfelelő összeg tisztára mosásában vettek részt.
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint egy kolumbiai bűnszervezet tagjai annak érdekében, hogy a főként Nyugat-Európában terjesztett kábítószerek - elsősorban kokain - kereskedelméből származó pénzek bűnös eredetét leplezzék, 2006 után megegyeztek az ügy fő vádlottjával, az 1980-as évektől Magyarországon élő, Budapesten letelepedett vietnámi állampolgárral, hogy

anyagi haszon ellenében segítséget nyújt nekik a drogpénzek tisztára mosásában.

Azt írták, hogy a vietnámi férfi 2007 és 2014 között egy olyan bűnszervezetet épített ki és működtetett, amelynek célja az volt, hogy a kolumbiai drogkereskedelemből származó bűnös pénzt különböző európai országokból összegyűjtsék, rejtve Magyarországra szállítsák, majd banki szolgáltatások igénybevételével tisztára mossák.

A kép illusztráció! Forrás: NAV

A kolumbiai megbízókkal kizárólag a vietnámi vádlott tartotta a kapcsolatot, és az általuk adott utasításoknak megfelelően járt el.

A vádlott a bűnszervezetbe közvetítőket, illetve rajtuk keresztül futárokat, és befizetést teljesítő személyeket vont be, anyagi haszon ígéretével - tették hozzá.

A külföldre kiküldött futárok a kábítószer-kereskedelemből származó, nagy összegű euró és dollár készpénzcsomagokat, elsősorban Hollandiából, Belgiumból, Németországból és Spanyolországból, kifejezetten rejtett szállításra kialakított személy- és tehergépjárművekben hozták Magyarországra.

A Magyarországra szállított pénzösszeget a futárok átadták a közvetítőknek, akik azt átszámolták, végül

a bűnszervezet tagjai Magyarországon és Szlovákiában bankszámlákat nyitottak, amelyekre a pénzt befizették, majd onnan távol-keleti cégek számláira utalták tovább.

A kép illusztráció! Forrás: shutterstock

Az ügynek 20 vádlottja van

A bűnszervezet vietnámi irányítója mellett 19 magyar állampolgár, akik a vád szerint az erre a célra megnyitott bankszámlákra pénzbefizetéseket teljesítettek, illetve esetenként közreműködtek a tovább utalásban is.

A Fővárosi Főügyészség a bűnszervezet vietnámi irányítójával és társaival szemben bűnszervezetben, különösen nagy értéket meghaladó értékre elkövetett pénzmosás bűntette

és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra, amelyben valamennyi vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

A főügyészség emellett a vietnámi vádlott esetében Magyarország területéről történő határozott idejű kiutasításra, a többi vádlottal szemben pedig pénzbüntetés kiszabására is indítványt tett - áll a közleményben.

A kép illusztráció! Forrás: Shutterstock/Photopixel

Idén már több bűnszervezetre is lecsaptak a hazai hatóságok

Az év elején a rendőrök két férfit fogtak el Szegeden, akiket kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítanak, mivel egy hozzájuk köthető garázsban majdnem 50 kilónyi kábítószert találtak. Elfogásukról rendőrségi videó is készült.

Májusban kilószámra foglaltak le többfajta drogot, többek között saját készítésű amfetamint két dílertől a kőbányai rendőrök. A két férfi már hosszabb ideje élt ebből, milliókat kerestek a droggal.

Októberben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai Ausztriából érkező küldeményekben csaknem hat kilogramm kábítószert találtak a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

(A címlapi kép illusztráció!)