Ezt lehet idáig tudni Karácsony Gergely félmilliárdos botrányáról

Budapest Fórum, 2023.10.11., konferencia, Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Vágólapra másolva!
Hatalmas fordulatot vett a napokban a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom gyanús pénzügyei miatt több száz milliós költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása miatt folyó nyomozás. Az adóhatóság ugyanis kiszállt a főpolgármester jogi főtanácsadójának ügyvédi irodájához, ahol fontos bizonyítékokat foglaltak le.
Vágólapra másolva!

Számos kellemetlenséget okozhat még Karácsony Gergelynek az a botrány, ami múlt héten csúcsosodott ki azzal, hogy az egyik legfontosabb bizalmasához, Tordai Csabához is „bekopogtattak" a nyomozók, akik házkutatást tartottak a jogász ügyvédi irodájában.

Karácsony Gergely és az emberei gyakorlatilag kámforrá váltak a házkutatás után Fotó: Polyák Attila - Origo

A kámforrá vált mozgalom

A hatósági intézkedés azzal a 99 Mozgalommal összefüggésben történt, amit Karácsonyék a miniszterelnök-jelölti kampányára hoztak létre a 2021-es előválasztás előtt. A mozgalom alapítói között a főpolgármester mellett megtalálhatók országos és helyi politikusok, de ismert közéleti szereplők is. Az egyesület hivatalos képviselője Perjés Gábor, a Párbeszéd politikusa lett - írja a Magyar Nemzet.

A megalakulást azzal magyarázták, hogy Karácsony előválasztási győzelme után legyen egy olyan pártokon átívelő, „független" országos szervezet, amelyhez bárki csatlakozhat. Csakhogy a főpolgármester visszalépett Márki-Zay Péter javára, és a 99 Mozgalom ezek után gyorsan eltűnt a színről.

Perjés Gábor Forrás: Magyar Nemzet

Sok száz millió, többnyire külföldi valutában

Júniusban aztán kirobbant a botrány: a Nemzeti Információs Központ (NIK) júniusban hozta nyilvánosságra a baloldal külföldi kampányfinanszírozásának vizsgálatáról szóló összefoglaló jelentését, amelyben az is szerepelt, hogy több, mint

506 millió forint érkezett a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom Egyesület számlájára, döntően euróban és angol fontban.

A jelentés szerint „összesen 917 695 euró és 3900 angol font készpénzbefizetés valósult meg a számlán a vizsgált időszakban".

A választások után is jött a pénz

A félmilliárd forintot Perjés készpénzben fizette be 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között a mozgalom számlájára, több részletben, összesen tizenkilenc alkalommal. Öt tranzakció ráadásul az ötvenmillió forintot is meghaladta.

Ami szintén nagyon fontos, hogy a dátumból az is kiderül, hogy a befizetések bőven az előválasztási és az országgyűlési kampány után is folytatódtak, így kérdés, hogy valójában kiktől érkeztek és kikhez kerültek a beérkezett százmilliók.

Karácsony maga cáfolta a mikroadományok meséjét

Az „adakozók" kilétét egyelőre homály fedi. A botrány kirobbanását követően mindenki tagadott és noha sokszor önmaguknak is ellentmondó nyilatkozatokat is tettek, kitartottak a „mikroadományok" gyűjtése mellett. Perjés, Karácsony pénzhordó embere a nekiszegezett kérdésre adott választ például annyival intézte el, hogy „idővel minden kiderül majd". A főpolgármester pedig azzal érvelt, hogy mikroadományokból jött össze a rendkívüli bevétel, amit „kis ládikákban" gyűjtöttek. Karácsony később már „nagy ládikákról" beszélt.

Ezt a magyarázkodást azonban még az ellenzéki pártok sem tartották túlságosan hihetőnek.

Már csak azért sem, mert a mikroadományokat aztán saját maga cáfolta azzal, hogy egy riporteri felvetésre gazdag emberekről beszélt az adományok kapcsán:

Bűncselekménygyanús „mikroadományok": Karácsony Gergely hallgat jogi főtanácsadója szerepéről.
A főpolgármester e-mailben és telefonon is elérhetetlenné vált, a Facebookon pedig feltűnően kerüli a félmilliárdos botrányról megjelenő információk kommentálását.

Tordai Csaba Fotó: Havran Zoltán

Elszólták magukat

Mindezek mellett Karácsony el is szólta magát, hiszen azt is felvetette, hogy lehettek külföldi állampolgárok a rejtélyes adományozók között. Ehhez jött hozzá még Pusztai Erzsébet nyilatkozata, aki a 99 mozgalombeli tagsága előtt az MDF-ből kivált egyik formáció, az MDNP elnöke volt.

Pusztai kikotyogta: külföldről jött a 99 Mozgalom ötszázmilliós támogatása.

Több bűncselekmény miatt is nyomoznak

Az ügyben egy hónappal a titkosszolgálati jelentés nyilvánosságra kerülése után, Tényi István feljelentése alapján, júliusban költségvetési csalás gyanújával rendelt el büntetőeljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Később az adóhatóság pénzmosás miatt is vizsgálódni kezdett.

Az OTP is lépett

A pontot az i-re a mozgalom számlavezető bankja tette fel azzal, hogy hamis magánokirat felhasználása gyanújával az OTP is feljelentést tett. Karácsony pénzügyeket intéző embere, Perjés Gábor ugyanis többször is olyan jegyzőkönyveket adott át az OTP-nek, amelyek adománygyűjtő ládák felnyitásáról szóltak.

Ki adta a pénzt a dollárbaloldalnak? Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A hitelintézet a sajtóban megjelent hírek után belső ellenőrzési vizsgálatot rendelt el, majd ennek végén súlyos megállapításokat tett.

Ennek lényege szerint a banknak benyújtott jegyzőkönyvek hamisak, az adománygyűjtő ládák története pedig hazugság, ugyanis a – döntő többségükben 50 és 100 eurós címletű – bankjegyek valójában inkább csomagokban érkezhettek. A hatóság a feljelentés tartalmát a már megindult eljárásban vizsgálja.

Házkutatás Gyurcsány emberénél

Nyilván nem függetlenül az OTP feljelentésétől a NAV fontos, a bűncselekmény okirat-hamisítás gyanúját erősítő bizonyítékokat foglalt le Karácsony jogi főtanácsadója, Tordai Csaba ügyvédi irodájában. A Gyurcsány Ferenc egykori államtitkárától és bizalmasától a legújabb információk szerint aláírás-hitelesítő dokumentumokat vittek el az adónyomozók. Ezek olyan iratok, amelyek az adományozók létét voltak hivatottak igazolni.

A tíz jegyzőkönyvön az MSZP két munkatársának a neve szerepelt. Úgy tudjuk, a dokumentumok aláírása Tordai Csaba belvárosi ügyvédi irodájában történt.

A szocialista párt egy jegyzőkönyv aláírását ismerte el, a többin így nem is szerepelhetne a munkatársainak neve, azaz az adománygyűjtő ládák tíz okiratából kilencet meghamisíthattak.

Beszédes hallgatás

A házkutatást követően természetesen minden érintettet megkeresett a Magyar Nemzet az ügyben, ám kérdéseiket hiába juttatták el, válasz idáig sehonnan sem érkezett.

Igencsak beszédes, hogy a Facebookon meglehetősen aktív főpolgármester egyetlen szóval sem kommentálta a történteket.