A kormány meghosszabbította a kamatstopot, és nemet mond Ukrajna uniós csatlakozására

kormányinfó, sajtótájékoztató, Gulyás, Gergely, Szentkirályi, Alexandra, Miniszterelnöki, Kabinetiroda, Sajtóterem, 2023.11.30.,
Vágólapra másolva!
A kormány meghosszabbítja a kamatstopot mind a kis- és középvállalkozások, mind a családok számára és a diákhitel esetében - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón csütörtökön Budapesten. A kis- és közepes vállalkozások számára április elsejéig tolják ki a kamatstopot, a családok és a diákhitel esetében pedig 2024. július 1-jéig hatályos az intézkedés - közölte a tárcavezető. Elmondta: a kamatstop 30 ezer vállalkozást és 300 ezer családot érint. Magyarország nem támogatja az Európai Unió költségvetésének módosítását, illetve azt sem, hogy kezdődjenek meg a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával - közölte Gulyás Gergely. A tárcavezető azt mondta: a magyar kormány véleménye szerint az EU úgy akarja módosítani a költségvetést, hogy még a hatályos büdzsét sem hajtotta végre. Hozzátette, semmilyen hatástanulmány nem készült arról, hogy milyen hatással lenne Ukrajna csatlakozása az Európai Unió egészére.
Vágólapra másolva!

Több mint 12 órás ülésen tárgyalt a kormány a jelenlegi brüsszeli helyzetről, hiszen nap mint nap a legfontosabb hírek onnan jönnek, decemberben EU-s csúcstalálkozó is lesz – közölte Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, két vitáról van szó, az uniós költségvetés módosítása és Ukrajna uniós csatlakozása.

Ennek időzítését nehéz megérteni, és nem látjuk, ha csatlakozna, mit jelentene mindez az uniónak. Így Magyarország egyik ügyben sem tud hozzájárulni a közös döntéshez – közölte. Megjegyezte, hogy az Ukrajnánál felkészültebb balkáni országok esetében szó sincs felvételről, pedig beszélni kellene a csatlakozásukról.

A kormány nem támogatja, hogy megkezdődjön Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalása Forrás: MTI/AP/Efrem Lukackij

Ha egy tagállam nem támogat valamit, az nem jön létre. Ma a legdemokratikusabb döntés az állampolgárok megkérdezése a nemzeti konzultációval, ezt javasoljuk a többi tagországnak is – fogalmazott a tárcavezető, aki szerint már nem elég, az, hogy Brüsszel ígéreteket fogalmaz meg, azokban a kormány már nem hisz.

Marad a kamatstop

Gulyás Gergely azt is bejelentette, hogy a szerdai maratoni ülésen a kamatstopokról is döntött a kormány: a kis és középvállalkozások kamatstopja április 1-ig marad, ez 30 ezer vállalkozót érint. A lakossági kamatstop és a diákhitel kamattámogatása is marad július 1-ig.

Gulyás: Veszélyes Karácsony és Gyurcsány közelébe kerülni

Gulyás Gergely kérdésre azt is elmondta, hogy Tordai Csabát kiváló ügyvédnek tartja, meglepte a baloldal kampányfinanszírozási botránya kapcsán az őt ért gyanú. Hozzátette, még kiváló jogászoknak is veszélyes Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc közelébe kerülni.

Veszélyes, ha valaki Karácsony és Gyurcsány mellé sodródik Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A főpolgármester hazudott arról, hogy kitől fogadtak el pénz, kinek milyen szívességet ígértek cserébe, és kik vásárolhatják meg a baloldalt – fogalmazott a 99 Mozgalom ügye, a Tordai Csaba, a főpolgármester jogi főtanácsadójának irodájában történt házkutatás kapcsán.

A szuverenitásvédelmi törvény elleni támadásról elmondta, hogy a baloldal külföldi érdekeket szolgál ki. 1990 óta a törvények kizárják, hogy külföldről fogadjanak el pénzeket, ezt a baloldal megszegte. A nemzeti konzultáció baloldali támadásáról kijelentette: küldjék a baloldaliak is vissza a konzultációt, a kormány az ő véleményüket is figyelembe fogja venni.

Az illegális migrációt nem menedzselni és legalizálni kell, hanem megtartani és a folyosókat a migránsok előtt bezárni – szögezte le Brüsszel és a migráció viszonyáról, majd a rezsicsökkentés megszüntetésének uniós ajánlása kapcsán leszögezte:

nem fogják Brüsszel parancsát elfogadni.

Gyurcsány a főnök a baloldalon

Gulyás Gergely szerint Brüsszelben akkor történhet fordulat a migráció ügyében, ha az EU-parlamenti választások során fordulat következik be. Nem látja realitását annak, hogy az európai baloldal más álláspontot foglalna el, az elmúlt hét év valamennyi kudarca ellenére ugyanazt a véleményt képviselik a migráció kérdésében.

Egy Donáth Anna Gyurcsány-ellenes megnyilvánulásáról szóló kérdésre azt válaszolta: a baloldalon Gyurcsány a főnök, Donáthnak semmi súlya nincs.

A Katona József Színház DK-soknak biztosított kedvezményes jegyeivel kapcsolatban leszögezte: az igazgató már nem lenne a helyén, ha a kormányon múlna.

Máté Gábor már nem lenne a helyén, ha a kormányon múlna Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszter a Mi hazánk választási törvénymódosító javaslatáról azt mondta, a Fidesz frakció erről dönteni fog, a vita arról van, melyik választási rendszer a demokratikus, szerinte mindkettő az. A mostani sajátossága az, hogy azok, akik 2 hónappal a választás előtt változtattak a választási törvényen, most amiatt emelik fel a szavukat, hogy 7 hónappal a választás előtt módosulna az. – Egy ellenzéki javaslatról van szó, ezt azért vettük napirendre, mert tárgyalásra érdemesnek tartjuk – mondta.

A svéd NATO-csatlakozásról azt mondta, a helyzet az, hogy

a kormány támogatja Svédország csatlakozását, de sok aggály is van, ezeket tisztázni kell.

A 14 évnél fiatalabbak ingyenes vasúti közlekedéséről úgy fogalmazott, minden családbarát javaslatot jó szívvel elfogad a kormány, de döntés még nem született róla, még nem került a kormány elé a javaslat.

Feltárják az adósságok okait

A kórházak adósságállományáról Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány két döntést hozott. Egyfelől fel kell tárni, hogy miért halmozódott fel a korábbi éveknél nagyobb adósság a kórházaknál, másfelől pedig a kórházi adósságokat ki fogják fizetni, ami igaz az év végéig kifizetendő adósságokra, tehát a novemberi és a decemberi hónapokra is. A tankerületek adósságállományáról kijelentette, hogy először itt is fel kell tárni az adósság kialakulásának okát, amit a Belügyminisztérium tesz majd meg és beszámol róla. Egy hónapon belül a kormány fog erről a Belügyminisztériumtól tájékoztatást kapni.

A benzinárról azt mondta, hogy

A Nemzetközi Beruházási Bankkal kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy van egy tartozás a magyar állam felé és van egy eljárás a bankkal szemben. A szabályok szerint az állam érvényesíti az igényét az adóssal szemben. Ha egy cég nem tud fizetni, akkor vagy végelszámolási vagy felszámolási eljárás fog kezdődni.

A tervezett Szuverenitási Hatóság büdzséjéről elmondta, hogy lényegesen kevesebb lesz az Alkotmányvédelmi Hivatal költségvetésénél. Mindenki láthatja majd, hogy ez konkrétan mekkora összeg lesz még a hivatal működésének megkezdése előtt.

A téli időszakban enyhülni szokott a bevándorlási hullám, ez most nem látszik Forrás: Police.hu

"Álljon vissza a 2017-es helyzet"

A nemzeti konzultációval kapcsolatban elhangzott, egyelőre a papír alapú levelekre lehet válaszolni, de később online is ki lehet majd tölteni. Szentkirályi Alexandra jelezte, a Gazdasági Versenyhivatal dolgozik azon, hogy az árfigyelőbe bevont termékek száma bővüljön karácsony előtt. Erről jelenleg a boltokkal egyeztetnek.

Az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségek jogairól Gulyás Gergely azt mondta, Magyarország csak azt kéri, álljon vissza a 2017 előtti helyzet az ott élő magyarok esetében, ám erre csekély esélyt lát jelenleg. A migrációs helyzetről azt mondta, noha a téli időszakban enyhülni szokott a bevándorlási hullám, ez most nem látszik, ehhez az EU határvédelmét kellene megerősíteni. A rákosrendezői, a városképet csúfító, a városba vonattal érkezők elé táruló illegális hulladéklerakóról ügyében azt mondta, arról Lázár János miniszter fog tájékoztatást adni.

Magyarország jól áll, új reaktorokat épít

A kormányinfón szóba került a párizsi klímaegyezmény is, ennek kapcsán Gulyás Gergely elmondta, hogy a nagy államok nem tartották be a vállalásaikat, Magyarország viszont csökkentette a saját kibocsátását. – Kína és az USA esetében rossz irányú folyamatokat látunk, a klímacélok nem fognak megvalósulni. A kormány közel 150 milliárd forintért hirdetett meg zöldenergia termelésre és tárolásra vonatkozó programokat. Az atomenergia szintén zöldenergia, mert nincs szén-dioxid kibocsátás, még az Európai Parlament is így döntött; a nap- és a szélenergia is fontos, bár a társadalmi tiltakozás ezek esetében egyre nagyobb – fogalmazott, majd hozzátette: Magyarország jól áll, új reaktorokat épít, támogatja a kormány a naperőművek létesítését és az energiatárolást.

A miniszter a migránsok fegyvereire vonatkozó kérdésre válaszolva kijelentette:

Csak jó tagállami válaszok vannak, a határvadászok, a rendőrség és a katonák védik a határt, a határátlépési kísérletek nagyon nagy részét meg tudják akadályozni. Az EU azért harcol, hogy ez se legyen, a kötelezettségeket betartókat is igyekeznek ellehetetleníteni – mutatott rá.

A magyar nyugdíjrendszer 10 év múlva is fenntartható Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Nincs közvetlen veszély

Egy Kínából útnak induló esetleges új járvány kapcsán azt mondta, egyelőre nem kell azzal számolni, hogy egy új koronavírus köszönt ránk, de az új vírusokról a tisztiorvosi főszolgálat minden információt beszerez, egyelőre közvetlen veszélyt nem látni.

A nyugdíjakkal kapcsolatban azt mondta, hogy minden tagállamnak, ami a helyreállítási alapban részt vesz, meg kell nézni, hogy a nyugdíjrendszere fenntartható-e. – Ez alapján a következő tíz évben semmilyen változtatásra nincs szükség Magyarországon – jelentette ki a tárcavezető.

A végrehajtás alá került, kilakoltatás előtt álló alapítványi Qualitas középiskoláról elmondta, felhívták már korábban a figyelmet arra, hogy magánintézménnyel szemben fokozott óvatosság indokolt. – Itt a tulajdonos komoly tartozást halmozott fel, így az iskola épülete veszélybe került – közölte. Hozzátette: az államnak nincs jogi felelőssége az ügyben, de megpróbál segíteni, akik tanköteles korban van, azok elhelyezésén dolgoznak.

Gulyás: Ez Európa megosztottságát erősíti

Gulyás kérdésre elmondta, Magyarország és egyben Európa érdeke, hogy a nyugat-balkáni országok minél előbb csatlakozzanak az EU-hoz.

Ha nem vesszük fel őket, és inkorrekt módon járunk el velük szemben, akkor másfelé fordulnak majd

- tette hozzá. Mindez pedig Európa megosztottságához vezet - mondta a miniszter.

Egy aranytojást tojó tyúk a budapesti repülőtér, és ezért van napirenden a megvétele - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Érdemes megnézni a környező országok repülőtereit, és ezért is szükséges a magyar repülőtér fejlesztése - tette hozzá.