Kiosztották az Aktív Magyarországért díjakat

Legyen a mozgás mindenkié! Kiosztották az Aktív Magyarországért díjakat
Legyen a mozgás mindenkié! Kiosztották az Aktív Magyarországért díjakat
Vágólapra másolva!
Harmadik alkalommal díjazták az ország legaktívabb szereplőit, akik munkájukkal az egészséges és mozgásközpontú életmód fejlődését, illetve az aktív turizmust is segítették. A díjakat az Aktív Magyarország Konferencián Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár adta át.
Vágólapra másolva!
Révész Máriusz mond beszédet, a Legyen a mozgás mindenkié!, Aktív Magyarországért díjkiosztón Forrás: AOFK/Pogonyi David

A kormány jelentős forrásokkal támogatja az aktív időtöltés lehetőségeinek szélesítését, azonban a fejlődés valódi motorjai a saját területükön évek, évtizedek óta dolgozó szakemberek és civilek. Ennek a munkának az elismeréseként 2021-től állami kitüntetésben részesülnek azok a fáradhatatlan szakemberek, akik példaként állhatnak mindannyiunk előtt. Az Aktív Magyarországért díjat olyan természetes és jogi személyek kaphatják, akik az aktív életmód és kikapcsolódás területén példamutató, illetve kiemelkedő tevékenységet végeztek. Az elismerés évente legfeljebb öt fő részére adományozható.

Gulyás Gergely mond beszédet, a Legyen a mozgás mindenkié!, Aktív Magyarországért díjkiosztón Forrás: AOFK/Pogonyi David

A díjátadót is magában foglaló Aktív Magyarország konferencia nyitóelőadásában Gulyás Gergely elmondta, hogy a technikai eszközök, mobiltelefonok és szórakoztatóipari eszközök térhódítása mozgásszegényebb életmódot is von maga után, amellyel fel kell venni a versenyt. Az aktív Magyarországért felelős államtitkárság aktív és egészségtudatos programjai, valamint az Aktív Magyarországért díjjal elismert szervezetek és civilek ezzel a folyamattal szállnak szembe, azért tesznek, hogy a mozgás újra a mindennapok részévé váljon.

Legyen a mozgás mindenkié! Kiosztották az Aktív Magyarországért díjakat Forrás: AOFK/Pogonyi David

Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára azt emelte ki, hogy a jókedvű, aktív, egészséges Magyarország a cél. Ezt szolgálják az Aktív Magyarország Program fejlesztései, és a népegészségügyi termékadóból befolyt összegek egy része mostantól az aktív életmód elterjedését fogja szolgálni. A mozgást minden társadalmi réteg számára elérhetővé kell tenni. Egyebek mellett időseknek, diákoknak, hátrányos helyzetű gyerekeknek, fogyatékkal élőknek szerveznek programokat, mozgásra ösztönző kampányok indulnak.

Az öt díjazott:

Díjazottak a Legyen a mozgás mindenkié!, Aktív Magyarországért díjkiosztón Forrás: AOFK/Pogonyi David

Zelcsényi Miklós egy Ironman teljesítése után döbbent rá a hiányosságokra a hazai versenyszervezés területén. Nevéhez fűződik számos sportesemény, többek között a közismert Ultrabalaton futóverseny.

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége új életlehetőséget ad sokak számára egy új szerv formájában. Ez a lelkes civil szervezet ma már több mint 300 ezer embert buzdít mozgásra a Millió lépés alkalmazáson keresztül.

Fűzfa Zoltán, a Pisztráng Kör Egyesület elnöke, aki biológusnak készült, de végül tanár lett. Feladatának tekinti, hogy a természetet ne csak a tankönyveken keresztül ismerjék a gyerekek, inkább saját maguk szerezzenek élményeket evezve, kerékpározva.

Kádár Papp Nóra a Gyerünk, anyukám! mozgalommal a szülés utáni időszakban segíti az anyukákat, hogy ne mondjanak le az aktív életről. Közös edzések, futások, online tréning és tanácsadás szerepel az eszközeik között.

Karlovitz Kristóf, Pupu sok-sok évtizede példaképe sok kalandornak. Autós újságíróként, kerékpárosként, vízitúrázóként mindig a természetközeliség volt a legfontosabb. Példaképként áll sokak előtt, aki nyolcvan év fölött sem tervez nyugdíjba menni.