Novák Katalin magyar régészeti ásatást tekintett meg Egyiptomban

NOVÁK Katalin; CSER-PALKOVICS András; ALHAM, Mosztafa; kormányzó Közéleti személyiség foglalkozása köztársasági elnök polgármester politikus politikusnő SZEMÉLY
Luxor, 2023. november 29. Novák Katalin köztársasági elnök (k), Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere (b) és Mosztafa Alham, Luxor kormányzója (j) a testvérvárosi egyezmény aláírásán Luxorban 2023. november 29-én. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Magyar régészeti ásatás megtekintésével zárult csütörtökön Novák Katalin köztársasági elnök hivatalos látogatása az Egyiptomi Arab Köztársaságban. A köztársasági elnök a Luxor mellett található, több mint háromezer éve élt előkelőségek temetkezési helyén tett látogatást.
Vágólapra másolva!

Bács Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyiptológiai tanszékének egyetemi docense a helyszínen a közmédiának elmondta:

Az egyik csapat egy 80-szor 40 méteres területet tár fel, amelyen egy időszámításunk szerint VI. századi remeteszerzetesi kolostor is található.

Novák Katalin köztársasági elnök Luxorban 2023. november 29-én Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A terület több egyedülálló síremléket rejt a thébai temetőben.

Bács Tamás hozzátette: a szakemberek sokrétű kutatást folytatnak ott, beleértve a művészettörténeti, nyelvészeti, régészeti és építészeti területet. A másik kutatócsoport a temető egyik legkorábbi, II. Ramszesz-kori időszakával foglalkozhat, a harmadik pedig egy bonyolult temetkezési rendszert tár fel.

A magyar egyiptológia immár 40 éve az egyetemes egyiptológia meghatározó része lett.

A területen mexikói, német, argentin, amerikai régészek is dolgoznak és a magyar expedíció is komoly szerepet játszik.

Az ásatáson mintegy 30 magyar szakember dolgozik

Az ásatáson oktatók, hallgatók, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum három restaurátor szakembere is részt vesz - tudta meg az MTI a helyszínen Hammerstein Judittól, a múzeum megbízott főigazgatójától.

A köztársasági elnök pénteken az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) szólal fel Dubajban.