Menekül a dollárbaloldal: elérte őket az Amnesty-vezér testvérének számlagyárbotránya

Vágólapra másolva!
A szivárványkoalíció pártjai meg sem próbálták megcáfolni Szaniszló Sándor DK-s polgármester kijelentéseit, amelyekkel arra utalt, hogy szoros összefüggés lehet a Vig Mór-féle számlagyár és a guruló dollárok ügye között. Mindeközben a botránynak folyamatosan kerülnek elő olyan új szálai, amelyek a baloldali politika világába vezetnek. Vig Mór ügyletei kapcsán eddig egyebek mellett képbe került a Bajnai Gordon-féle DatAdat, Gyurcsány Ferenc bizalmasának, Dessewffy Tibornak az egyik cége, valamint Őrsi Gergely MSZP-s polgármester. Vig Mórnak a bátyjával, az Amnesty International Magyarországot vezető Vig Dáviddal is van közös cége, amelyet szintén vizsgálnak a hatóságok.
Vágólapra másolva!

Számos kérdést vet fel a baloldali pártok érintettségével kapcsolatban Szaniszló Sándor azon kijelentése, hogy a Vig Mór-féle számlagyárnak köze lehet a külföldi kampányfinanszírozási botrányhoz. Emlékezetes: a XVIII. kerület DK-s polgármestere sokat sejtető választ adott a Magyar Nemzet kérdésére, amikor a szerdai Fővárosi Közgyűlés előtt arról kérdeztük, hogy mi a véleménye a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által őrizetbe vett, majd később letartóztatott Vig Mór ügyéről.

– fogalmazott Szaniszló. Mikor a meglepett újságíró visszakérdezett, a DK-s politikus a „minden mindennel összefügg" lakonikus fordulattal megerősítette, hogy valóban van tudomása valamilyen összefüggésről a számlagyár és a külföldi kampányfinanszírozás között.

Egyre több szál vezet a baloldali politikába

Szaniszló Sándor kijelentései kapcsán a Mediaworks e-mailben megkereste a szivárványkoalíció összes pártjának – a DK mellett a Momentumnak, a Jobbiknak, az LMP-nek, az MSZP-nek és a Párbeszédnek – a sajtóosztályát, ám eddig sehonnan nem érkezett válasz és kommünikét sem adtak ki. Egyebek mellett arról érdeklődtek, hogy egyetértenek-e Szaniszló állításaival, s hogy milyen információk vannak a birtokukban a számlagyár, valamint a guruló dollárok összefonódásáról.

Az ügy meglehetősen nagy visszhangot keltett, hiszen a gyanúsított Vig Mórnál, az Amnesty International Magyarországot vezető Vig Dávid testvérénél több száz millió forint értékben találtak fiktív számlákat egy minapi rajtaütés során. Ráadásul a botránynak folyamatosan, napi szinten bomlanak ki olyan új szálai, amelyek a baloldali politika világába vezetnek.

Őrsi Gergely bagatellizálja az ismertségét a számlagyárossal

Őrsi Gergely, a II. kerület MSZP-s polgármestere Vig Mórral pózolt közös fotón tavaly februárban egy sajtótájékoztatón, amikor azt jelentették be, hogy egy beruházás nyomán Vig cége telephelyet létesít a kerületben az elektromos szállítójármű-flottájának.

Még a városrész lapjában is megjelent beszámoló az üzletről.

Őrsi Gergely és Víg Mór

Őrsi egyébként a sajtó kérdésére megerősítette, hogy kétszer vagy háromszor találkozott Vig Mórral, ám az ismeretségük jelentőségét bagatellizálni igyekezett.

Ugyancsak figyelemre méltó fejlemény, hogy az ügyvédi praxisától eltiltott Vig cégtemetőként is működő kft.-jéhez jegyezték be a Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdat csoport egyik korábbi leányvállalatát.

A Datalyze Research Kft. Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon bizalmasának, Dessewffy Tibornak az érdekeltségébe tartozik. A DatAdatról az utóbbi hónapokban sok szó esett: a cégcsoport tulajdonosi és irányítói köre prominens baloldali politikusokból áll, a kulcspozíciókban Bajnai Gordon egykori baloldali kormányfő mellett Szigetvári Viktor, Ficsor Ádám, Molnár István ügyvéd és Dessewffy áll.

Karácsony Gergely, Szigetvári Viktor, Kónya Péter, Gulyás József, Juhász Péter és Bajnai Gordon 2013-ban Forrás: MTI/Illyés Tibor

DatAdat-közeli cég is végezte Vig Mór cégtemetőjében

A dollárbaloldal kampányfinanszírozási botránya során kiderült: közel 4 milliárd forint érkezett a szivárványkoalícióhoz az Amerikából és Svájcból, s pénzek tekintélyes része a cégcsoportnál landolt. Konkrétan több mint 1,5 milliárd forintnyi összeg kötött ki valamilyen DatAdat-érdekeltség számláján.

A Vig cégtemetőjében végző Datalyze Research Kft.-hez visszakanyarodva, érdekesség, hogy a pár száz fős borsodi faluban, Szegiben működő irodára bízták a könyvelési feladatokat. Ugyanitt található ugyanis a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőinek kifizetőhelye, valamint a könyvelése az Ezalényeg.hu baloldali álhírportált kiadó Oraculum 2020 Kft.-nek, amelyhez szintén milliárdos összeg jutott a guruló dollárokból. A kis falu könyvelőirodája azután került az érdeklődés középpontjába, hogy a DatAdat ügyei kapcsán nyomozó Nemzeti Adó- és Vámhivatal tavaly szeptemberben házkutatást tartott a helyszínen.

Dessewffy is képbe került

A már említett Dessewffy Tibor egyik vállalkozása szintén a Vig Mórhoz köthető, cégtemetőként is működő szolgáltatóhoz került. A Webpredict Kft. – amelynek tulajdonosa és ügyvezetője is Dessewffy Tibor – sajtóinformációk szerint a mesterséges intelligencia eszköztárával segítette volna az egyesült ellenzék kampányát.

A dátumok szintén azt erősítik, hogy a cég egyfajta választási projekt volt: 2021 augusztusában jött létre a Webpredict, 2022-ben, a voksolás évében volt a legnagyobb bevétele és 2023 májusára végelszámolás alá került. Dessewffynek van egy ugyanilyen nevű bejegyzett cége az észtországi Tallinban, a Webpredict OÜ, amely továbbra is működik.

Víg Mór nevét egy november végi látványos adóhatósági razzia kapcsán ismerhette meg a közvélemény. A rózsadombi ingatlanban tartott házkutatások után az adóhatóság több száz milliós számlagyár működtetésének gyanújával vette őrizetbe a praxistól egyébként eltiltott ügyvédet, akinek letartóztatását a bíróság el is rendelte. Csakhamar az is kiderült, hogy nem ez Vig Mór egyetlen ügye: a férfi egy körözött bűnöző társaságában vehetett részt egy nemzetközi csalássorozatban.

A gyanúsított testvére jogvédő NGO-t igazgat

A letartóztatott férfi testvére, az Amnesty International Magyarországot igazgató Vig Dávid régi szereplője a magyar közéletnek. Vagyis inkább a Soros-hálózatnak: dolgozott a Magyar Helsinki Bizottságnál és a Soros-alapítványnak nevezett Open Society Foundationsnél is. Tevékenységét civil érdekképviseletnek álcázza, de valójában ellenzéki politikai szereplőként lép fel, a közösségi oldalán hemzsegnek a magyar kormányzat politikáját támadó provokatív bejegyzések. A két Vig közös cégét, a Help-Me Bt.-t is vizsgálják a hatóságok.