A Fidesz határozati javaslatot terjesztett a parlament elé Ukrajna EU-csatlakozásával kapcsolatban

Ursula von der Leyen, az Európai Bizotság elnöke, Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök
Kijev, 2022. június 11. Ursula von der Leyen, az Európai Bizotság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kijevi megbeszélései után tartott sajtóértekezleten 2022. június 11-én. Ukrajna márciusban benyújtotta tagfelvételi kérelmét az Európai Unióhoz, miután Oroszország február 24-én megtámadta az országot. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Vágólapra másolva!
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közösségi oldalán közölte, hogy a Fidesz határozati javaslatot terjeszt az Országgyűlés elé Ukrajna EU-csatlakozásáról. A politikus kiemelte, hogy a háború sújtotta ország szinte semmilyen csatlakozási kritériumnak sem felel meg.
Vágólapra másolva!

Ellenezzük, hogy Ukrajna megkezdje az uniós csatlakozási tárgyalásokat, ezzel összefüggésben határozatot terjesztettünk a parlament elé! – írja Kocsis Máté bejegyzésében.

Ukrajna szinte semmilyen kritériumnak nem felel meg Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

– hangsúlyozza a politikus

Olyan nincs, hogy Ukrajna beelőzze a csatlakozásra váró észak-balkáni országokat. Ráadásul úgy, hogy még a tárgyalások megkezdéséhez szükséges feltételeket sem teljesítette - elég csak a kisebbségek helyzetére és nyelvhasználatára gondolni – ismertette, hozzátéve, hogy

Nem lehet felelősségteljes döntést hozni a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, ezért arra kérjük a kormányt, hogy a fenti álláspontot képviselje az Európai Tanácsban és az Európai Unió intézményeiben – zárta bejegyzését a Fidesz frakcióvezetője.