Óriási a felháborodás az MSZP-ben Karácsony 500 milliós botránya miatt

Hősök tere, Budapest, tüntetés, vonulás, felvonulás, 2023. 10. 23., Oktogon, tüntetők, este
Karácsony Gergely
Vágólapra másolva!
Kiakadtak az MSZP-ben és becsapva érzik magukat azután, hogy kiderült, visszaélhettek két munkatársuk nevével a 99 Mozgalom „adománygyűjtése" során – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek egy neve elhallgatását kérő szocialista politikus. A főpolgármester által alapított egyesület ügyében az adóhatóság költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználásának gyanújával vizsgálódik, és Karácsony két bizalmasánál is házkutatást tartottak már.
Vágólapra másolva!

Átverve érzi magát az MSZP, illetve az a két munkatársuk, akik részt vettek a 99 Mozgalom félmilliárdos „mikroadományaihoz" köthető egyik láda felbontásában, az abba „bedobott" összeg megszámolásában és jegyzőkönyvezésében – mondta el a Magyar Nemzetnek egy szocialista forrás. Emlékezetes, az MSZP aktivistáit a mozgalom bűnügyével összefüggésben tanúként hallgatták meg, ők pedig azt állították, hogy a fellelhető tíz jegyzőkönyvből mindössze egyet írtak alá, hiába szerepel az összesen a nevük. Márpedig ez azt jelenti, hogy valakik az adománygyűjtő ládák tíz okiratából kilencet meghamisíthattak.

Karácsony Gergely egyre nagyobb bajban van az 500 milliós adomány miatt Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Emlékezetes, az MSZP aktivistáit a mozgalom bűnügyével összefüggésben tanúként hallgatták meg, ők pedig azt állították, hogy a fellelhető tíz jegyzőkönyvből mindössze egyet írtak alá, hiába szerepel az összesen a nevük. Márpedig ez azt jelenti, hogy valakik az adománygyűjtő ládák tíz okiratából kilencet meghamisíthattak. A jegyzőkönyvek aláírása Karácsony jogi főtanácsadója, Tordai Csaba belvárosi ügyvédi irodájában történt. A helyszínen a közelmúltban házkutatást tartottak a nyomozók, és Gyurcsány Ferenc volt államtitkáránál a hatóság okirat-hamisítás gyanúját erősítő bizonyítékokat foglalt le.

Pár napra rá a hatóság kiszállt a 99 Mozgalom hivatalos képviselőjének, Perjés Gábornak az otthonához is. A hatósági intézkedésnek nyilván köze lehet ahhoz, hogy Perjés lakcímére jegyezték be a mozgalmat, illetve ő volt az, aki félmilliárdnyi „mikroadományt" készpénzben befizetett az egyesület számlájára.

Több bűncselekmény gyanúját is vizsgálják

A 99 Mozgalom bűncselekménygyanús adománygyűjtése miatti botrány azt követően robbant ki, hogy feloldották a titkosítás alól a Nemzeti Információs Központ (NIK) jelentését, amelyet a tavalyi országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról készítettek. A beszámolóból egyebek mellett kiderült, hogy a mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között összesen tizenkilenc alkalommal készpénzben fizette be az említett 506 millió forintnyi összeget a szervezet számlájára, döntően euróban és angol fontban. A jelentés szerint „összesen 917 695 euró és 3900 angol font készpénzbefizetés valósult meg a számlán a vizsgált időszakban".

Az OTP is feljelentést tett

Karácsony Gergely a jelentés után kis, majd nagy ládikákban gyűjtött „mikroadományokról" kezdett beszélni. Az ügyben – amelyben a 99 Mozgalom számlavezetője, az OTP is feljelentést tett – költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása gyanúja miatt rendeltek el nyomozást. A bank feljelentését egy belső vizsgálat előzte meg. A pénzintézet vizsgálata lényegében megállapította, hogy az adományládákba nem is férhetett bele annyi pénz, amennyi a Perjés által bemutatott jegyzőkönyveken szerepelt.

Kiderült az is, hogy a nagyrészt euróban és fontban lévő bankjegyek újak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak voltak. A bank által feltárt adatokból arra lehet következtetni, hogy mikroadományokról szó sem lehetett.