Orbán Viktor: Ukrajna csatlakozási tárgyalásai nincsenek előkészítve

ORBÁN Viktor
Budapest, 2023. december 1. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2023. december 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Hiba, hogy az Európai Bizottság azt erőlteti, hogy a miniszterelnökök tűzzék napirendre Ukrajna EU-csatlakozását, mert az nincs előkészítve. Az azonnali csatlakozás helyett először öt-tízéves időtávra stratégiai partnerségi megállapodást kellene kötni Ukrajnával - jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor azt mondta, az előkészítés nem azt jelenti, hogy írnak egy papírt, és azt mindenki elolvassa; hanem azt, hogy mindenkivel tárgyalnak, megnézik, kinek milyen érdekei vannak, és azokat összehangolják.

- mondta Orbán Viktor.

A kormányfő úgy fogalmazott, amikor egy ország háborúban áll, másképp működik jogrendszere és a politikai rendszere. Így nem tudjuk megmondani, vajon Ukrajna megfelel-e az uniós tagság jogállami feltételeinek, ahogy azt sem, mekkora az ország területe, hiszen egy része orosz megszállás alatt áll; mekkora a népessége, mivel folyamatosan menekülnek az emberek. Ahogy azt sem, milyen következményekkel járna az ukrán mezőgazdaság beemelése a szabadpiacra.