Szijjártó Péter: Magyarországra már nem pusztán összeszerelő üzemként tekintenek a nemzetközi vállalatok

szijjártó péter, szolnok
Vágólapra másolva!
Magyarországra már nem csak összeszerelő üzemként tekintenek a nemzetközi autóipari vállalatok, az ágazatra a kifejezetten innovatív és magas technológiai színvonalú működés jellemző - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Székesfehérváron.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető a Howmet-Köfém Kft. új beruházásának bejelentésén arról számolt be, hogy az amerikai tulajdonosi hátterű vállalat 17 milliárd forint értékben bővíti keréktárcsagyártó üzemének kapacitását. A projektet az állam ötmilliárd forinttal támogatja, így elősegítve nyolcvan új munkahely létrehozását. Beszédében kifejtette, hogy az utóbbi évek során kétszer is teljesen a feje tetejére állt a világgazdaság, és mint ilyenkor mindig, a nagy változások ezúttal is győztesekre és vesztesekre osztják a szereplőket.

- mutatott rá.

- tette hozzá.

Leszögezte: egyedül így válhatott lehetségessé az, hogy Magyarország a világgazdaság fekete évei alatt minden idők legsikeresebb évét tudatta maga mögött tavaly gazdaságilag, amikor is megdőlt az export, a beruházások és a foglalkoztatottság rekordja is. Utóbbi kapcsán hangsúlyozta, hogy

hazánk a világ azon kevés országa közé tartozik, ahol a koronavírus-járvány után többen dolgoztak, mint előtte.

Illetve arra is kitért, hogy idén újabb nemzetgazdasági csúcsok várhatók, a beruházások értékét sikerült megduplázni, és a kivitel volumene is 6-8 százalékkal bővült.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy az amerikai vállalatok nélkül nem lehetett volna ezeket az eredményeket elérni. Arról tájékoztatott, hogy ezek a cégek ma a második legnagyobb beruházói közösséget alkotják Magyarországon, a kétoldalú kereskedelem értéke pedig tavaly átlépte a nyolcmilliárd dollárt, és ezzel rekordot döntött, ráadásul idén mintegy 11 százalékos bővülés nyomán újabb csúcsokra lehet készülni.

- fogalmazott.

A miniszter végül tudatta, hogy a magyar autóipar 2010 óta 3,5-szeresére emelte termelési értékét, és így tavaly már sikerült átlépni a 10 ezer milliárd forintos álomhatárt, ráadásul alaposan, rögtön 12 ezer milliárd forintot elérve. "És az idei esztendőben novemberig van egy 18 százalékos növekedés, ez azt mutatja, hogy az autóipar újabb csúcsteljesítményt nyújt" - vetítette előre.

Majd kifejtette, hogy a mintegy 170 ezer embernek munkát adó szektor 90 százalékos exporthányaddal dolgozik.

- szögezte le.