Itt vannak az újabb megdöbbentő részletek a dollárbaloldal külföldi finanszírozásáról: sokkal több pénzt kaptak, mint amiről szó volt eddig

Márki-Zay Péter és Iványi Gábor
Budapest, 2022. március 15. Márki-Zay Péter, hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje (első sor, b2), mellette Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, az ellenzéki összefogás országgyűlési képviselőjelöltje Budapest 10. választókerületében (első sor, b), Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke (b2), Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke (k), Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapítója (j3), Donáth Anna, a Momentum elnöke (j2), Jakab Péter, a Jobbik elnöke (j) az Egységben Magyarországért nagygyűlésén Budapesten, a Műegyetem rakparton 2022. március 15-én. Kunhalmi Ágnes mögött Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, mögötte takarásban Karácsony Gergely főpolgármester. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Újabb, több százmillió forintos támogatás került napvilágra a baloldali pártok 2022-es külföldi finanszírozásáról - derült ki abból a titkosítás alól feloldott vizsgálati anyagból, ami szerdán került ki a nemzetbiztonsági bizottság parlamenti honlapjára. A jelentésből többek között kiderült, hogy a Korányi Dávid által létrehozott Action for Democracy alapító okiratát egy olyan ügyvédi iroda végezte, amely nagyon jó kapcsolatokkal rendelkezik a Demokrata Pártban. Az is világos lett, hogy a Páva Zoltán által vezetett Oraculum 2000 Kft. közel egymilliárd forintot kapott, így a teljes amerikai finanszírozás elérte már a 4 milliárd forintot.
Vágólapra másolva!

Az eddigi több mint 3 milliárd forint helyett már több mint 4 milliárd forintot kaphatott az Egyesült Államokból a 2022-es választási kampányára a baloldal - mindez a nemzetbiztonsági bizottság honlapjára feltöltött jelentésből derült ki. A titkosítás alól feloldott anyag szerint újabb három, eddig nem ismert cég került a szervek látókörébe. Az alábbi ábrán jól láthatják a pénzösszegeket és a különféle cégeket.

Forrás: Origo

A szerdán nyilvánossá vált anyagokból az is kiderült, hogy képbe került egy Svájcban bejegyzett alapítvány is, ami közvetlenül az ezalenyeg.hu nevezetű propagandalapot kiadó Oraculum 2000 Kft.-nek utalt közel 900 millió forintot. Ez korábban nem volt ismert, így a dollárbaloldal teljes támogatási összege elérte a 4 milliárd forintot is. Mindezt az alábbi ábrán láthatják.

Forrás: Origo

Új információ az is, hogy az Action for Democracy (ez a fedőszerv végezte a pénzgyűjtést a dollárbaloldalnak) jogi képviselője a Copilevitz, Lam & Raney és az Elias La Group volt. A Copilevitz, Lam & Raney teljes körű jogi képviseletet kínál nonprofit szervezeteknek, valamint abban is segít, hogy ezek az adománygyűjtések ne a nyilvánosság előtt történjenek.

Egyébként a Copilevitz által képviselt 37 jótékonysági intézményt az USA 50 legkevésbé transzparens szervezetei között tartják számon

- olvasható a jelentésben.

Az AfD által benyújtott Certificate of Incorporation” (alapító okirat) okiratot az Elias Law Group egyik partnere, Jonathan Berkon írta alá. Az Elias Law Group befolyásos, a demokraták legmagasabb szintjén is kapcsolatokkal rendelkező ügyvédi iroda, célkitűzése a Demokrata Párt érdekeinek képviselete - áll a jelentésben.

Alább látható a teljes kapcsolati ábra a dollárbaloldal külföldi finanszírozásáról.

Forrás: Origo

A nyilvánosságra hozott jelentés megállapítja, hogy valószínűsíthető, hogy a külföldről érkező forrásokat Magyarországon, kampánycélokra használták fel.

A dollárbaloldal külföldi finanszírozását az amerikai Demokrata Párthoz köthető szereplők végezték - derül ki a most nyilvánosságra hozott újabb nemzetbiztonsági jelentésből Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Így érkeztek a milliárdok a dollárbaloldalhoz

Mint arról korábban beszámoltunk, az Action For Democracy (AfD) nevű szervezet nyolc alkalommal, összesen 1 848 603 106 forint támogatást utalt ki a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM, Márki-Zay Péter vezette civil mozgalom) számlájára. Az MMM 2022. március-július között ebből 1,4 milliárd forintot utalt a DatAdatnak, mellyel kommunikációs kampány- és rendezvényszervezés, kommunikációs tanácsadás, adatbázis-építés, illetve közösségi média alapú kampányszervezés ellátása tárgyában kötött szerződést.

Ezen kívül az AfD-től 148 millió forintot kapott a DatAdathoz tartozó Dat-Adat Professional Kft., 1 milliárd forint került az Oraculum 2020. Kft.-hez (az Ezalenyeg.hu nevű ellenzéki propagandalap kiadója), a Gemius Hungary Adatfeldolgozó és Kutató Kft. pedig 3,5 millió forintot kapott. Az eddig feltárt információk szerint az AfD több mint 3 milliárd forint (az utalás napján számított árfolyamokkal 3 014 643 717 forint) összegű támogatást juttatott a magyarországi civil szervezetnek, illetve az említett vállalkozásnak.

Az ellenzéki összefogás külföldi kampánytámogatásának ügyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal költségvetési csalás, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda pedig pénzmosás és sikkasztás gyanúja miatt folytat nyomozást.