Újra megjelent Bács-Kiskun vármegyében is a madárinfluenza

felirat FOTÓ ÁLTALÁNOS információs tábla KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY lezárt terület sorompó tábla
Füzesgyarmat, 2015. február 26. Figyelmeztető tábla 2015. február 26-án egy Füzesgyarmat határában lévő kacsatelepen, ahol madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) állategészségügyi diagnosztikai igazgatósága. A járványügyi előírásoknak megfelelően leölik a teljes állatállományt, több mint 100 000 kacsát. MTI Fotó: Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Újra megjelent Bács-Kiskun vármegyében is a madárinfluenza, ezúttal egy szanki telepen; az állategészségügyi hatóság kijelölte a védő- és megfigyelési körzeteket, valamint megkezdődött az érintett lúdállomány leölése is - közölte Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatás szerint hetekkel a körzetek feloldása után a Bács-Kiskun vármegyei Szankon található, 500 tömőludat tartó telepen a megemelkedett elhullás keltett gyanút. A Nébih laboratóriuma végül igazolta a vírus H5N1 altípusának jelenlétét.

Az állategészségügyi szakemberek azonnal megkezdték az állomány felszámolását, továbbá az adott gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, valamint a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet.

Újra megjelent Bács-Kiskun vármegyében is a madárinfluenza, ezúttal egy szanki telepen. A kép illusztráció! Forrás: MTI/Rosta Tibor

A Nébih kiemelte: a vírus továbbra is jelen van az országban, így a járványvédelmi előírások betartása elengedhetetlen.

A madárinfluenza-kitörésekről és a nemzetközi kereskedelmet érintő aktuális információkról a Nébih aloldalán lehet tájékozódni.