Most világosan kiderülhet, hogy a baloldal a háború pártján van

ukrajna, ukrán válság, 2023, ukrán, orosz-ukrán háború, háború, pusztítás
BAKHMUT, UKRAINE - FEBRUARY 15: A fire broke out on a building after Russian shelling as military mobility continues within the Russian-Ukrainian war in Bakhmut, Ukraine on February 15, 2023. Marek M. Berezowski / Anadolu Agency (Photo by Marek M. Berezowski / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Magyarország elkötelezett a béke mellett, és minden eszközt megragad arra, hogy ennek hangot is adjon, ezért terjeszt a Fidesz-KDNP békepárti határozati javaslatot az Országgyűlés elé – mondta Kocsis Máté. Az Országgyűlés hétfőn kezdődő tavaszi ülésszaka elsőként tárgyal és szavaz majd erről a javaslatról. A Fidesz frakcióvezetője szerint az ország politikai nyomás alatt áll, más uniós tagállamok vezetői, illetve a brüsszeli elit azt szeretné, hogy Magyarország például fegyverszállításokkal vegyen részt a konfliktusban. A határozati javaslatot várhatóan egyetlen baloldali párt sem szavazza meg, ezzel is bizonyítva, hogy a háború pártján állnak.
Vágólapra másolva!

Hétpontos békepárti határozati javaslat elfogadását tervezi az Országgyűlésben a Fidesz–KDNP pártszövetség, erről beszélt a két frakció kihelyezett ülésének szünetében Kocsis Máté Balatonfüreden. A nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportjának vezetőjena Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában ennek kapcsán hangsúlyozta:

– tette hozzá Kocsis Máté.

Most kiderülhet, hogy a baloldal a háború pártján áll-e Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Marek M. Berezowski

Több százezer halott

A benyújtott dokumentum többek között rámutat arra, hogy egy éve zajlik a háború Oroszország és Ukrajna között, és nincs jele annak, hogy rövid időn belül véget érne. A kormánypárti frakciószövetség szerint a következmények drámaiak:

A határozati javaslat jelentőségét és aktualitását növeli az a tény, hogy Európa a háborúba sodródás napjait éli, az Európai Parlament további fegyverszállításokat követel. Emlékeztetnek arra is, hogy az uniós döntéshozók vadászgépeket, helikoptereket, rakétarendszereket, harckocsikat és még több lőszert küldenének a hadszíntérre. A tagállamok egy része már el is kötelezte magát a további fegyverszállítások mellett.

Mindezekre tekintettel javasolja a Fidesz–KDNP, hogy az Országgyűlés fogadja el a frakciószövetség hétpontos nyilatkozatát.

Ennek első pontja kifejezi a magyar törvényhozás elkötelezettségét a béke mellett. A kormánypártok határozati javaslata elítéli Oroszország katonai agresszióját, és egyértelművé teszi, hogy elismerik Ukrajna jogát az önvédelemre. Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy senki nem kényszeríthet minket arra, hogy bármely ország érdekeit Magyarország érdekei elé helyezzük.

A brüsszeli szankciók megbuktak Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

Az előterjesztés kitér arra is, hogy a Brüsszelben elfogadott gazdasági szankciók nem csillapították a háborút, az orosz gazdaságot sem kényszerítették térdre. A Fidesz–KDNP-frakciószövetség ellenzi azokat a brüsszeli terveket, amelyek tovább szélesítenék az energetikai szankciók körét. Hangsúlyozzák, hogy a gáz- és olajimport teljes befagyasztása, a nukleáris fűtőelemek behozatali tilalma jelentős ellátásbiztonsági zavarokat és még nagyobb inflációt okozna számos tagországban, így Magyarországon is.

A háború gazdasági következményei mellett a határozati javaslat foglalkozik a humanitárius katasztrófával, a kárpátaljai magyarok helyzetével és a katonai veszélyekkel is.

Végül világossá teszik, hogy hazánk a NATO és az Európai Unió elkötelezett tagja, és ebben a minőségében, szuverén államként Magyarország mindent meg fog tenni a béke előmozdítása érdekében.

Az eddigi hírek alapján egyetlen baloldali párt sem támogatja a javaslatot. Mindez azt mutatja, hogy továbbra is a háború pártján állnak.

Nem szállítunk fegyvereket

Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket, és sürgeti a mielőbbi tűzszünetet és béketárgyalásokat a felek között – jelentette ki Gulyás Gergely múlt szombaton a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: a magyar kormány álláspontja az egyre nagyobb nemzetközi nyomás ellenére is változatlan.

Gulyás Gergely: A magyar kormány álláspontja az egyre nagyobb nemzetközi nyomás ellenére is változatlan Forrás: MTI/Illyés Tibor

„A kormány álláspontja az, hogy a magyar érdek továbbra is változatlan, kimaradni a háborúból, így is döntöttek a tavaly áprilisi választásokon az emberek, a szankciókkal kapcsolatos ellenérzéseket megerősítette a nemzeti konzultáció egyértelmű eredménye" – fogalmazott Gulyás Gergely,. A miniszter azt mondta: most, amikor a tizedik szankciós csomagot elfogadja az Európai Unió tanácsa, és egy éve tart a háború, szükséges értékelni a helyzetet.

Orbán Viktor: Mihamarabbi tűzszünet kell

– hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő múlt pénteken a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök kifejtette: a magyarok már egy évvel ezelőtt is azt mondták, hogy nem lesz megoldás a konfliktusra, és eközben Európa egyre inkább majd belesodródik ebbe a háborúba.

Orbán Viktor: A magyarok már egy évvel ezelőtt is azt mondták, hogy nem lesz megoldás a konfliktusra Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

„Nincs messze, amikor arról fog a magyar közvélemény hallani, már vannak az asztalon olyan javaslatok, hogy békefenntartó erők vagy valamilyen katonai csapatok szükségesek lesznek Ukrajna területén. Ez a belesodródás logikus következő lépése lesz majd" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.