Parlament: Az elmúlt 30 év legnagyobb pártfinanszírozási botránya van a baloldalon

Gyurcsány, DK, demokratikus koalíció, kivonul, miniszterelnök, választás, miniszterelnökválasztás, parlament
Vágólapra másolva!
Alapos a gyanúja a tiltott pártfinanszírozásnak, és hogy a hat választási szövetségbe tömörült párt beszámolója nem volt teljes - minderről Bánki Erik, a Fidesz országgyűlési képviselője beszélt napirend előtti felszólalásában hétfőn az Országgyűlésben. Répássy Róbert válaszában arról beszélt, hogyha a gyanú beigazolódik, annak nagyon súlyos következményei lehetnek az érintett pártokra nézve. 
Vágólapra másolva!

- mondta Bánki Erik, a Fidesz képviselője napirend előtt hétfőn az Országgyűlésben.

Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke hétfőn arról beszélt a gazdasági bizottság előtt, hogy a teljes körű vizsgálatok lefolytatására még időt kér. Az ÁSZ számára nyilvánvaló, hogy a külföldről érkező pénz a baloldali pártok kampányát segítette - tette hozzá.

Bánki Erik felhívta a figyelmet arra is, hogy ameddig ezek a vizsgálatok nem zárulnak le, addig rendkívül erős a gyanú arra, hogy tiltott pártfinanszírozás történt, tehát törvényt sérthettek a baloldali pártok, ezért az ÁSZ minél teljesebb körű vizsgálatot folytasson le.

A baloldali pártok kampánytámogatása kapcsán egyre nagyobb a botrány Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára válaszában azt mondta, a pártok jogi személytől és külföldi szereplőktől nem fogadhatnak el támogatást. Példátlan ami történt, a baloldali ellenzéki pártok külföldi támogatást kaptak, és ha ez bebizonyosodik, akkor annak súlyos következményei lesznek.

A lehetséges következmények között említette Répássy, hogy az érintett pártoknak a kapott állami támogatást vissza kell esetleg fizetniük.

Mindnyájan várjuk a vizsgálat végeredményét - zárta Répássy.

Kissinger is harmadik világháborúra figyelmeztetett

Egyre jelentősebb a háborús uszítás Nyugaton, és ez nem hozza előrébb a békét - mondta napirend előtti felszólalásában Simicskó István. A KDNP frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy maga Henry Kissinger is már a harmadik világháború lehetőségéről beszélt.

Menczer Tamás válaszában rámutatott arra, hogy soha nem voltunk ilyen közel a harmadik világháborúhoz.

"Nekünk a magyar érdek az első"

- így válaszolt Dömötör Csaba Gelencsér Ferenc (Momentum) felszólalására. Ha csak kicsit is érdekelné az ország biztonsága, akkor nem csatlakozott volna azokhoz a pártokhoz, akik teljesen leépítették a honvédelmet - tette hozzá a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. A baloldal az elmúlt hónapokban következetesen háborúpárti álláspontot képviselt, ha Önökön múlna, akkor nyakig benne lennénk a konfliktusban - mondta Dömötör.

Nem tudom, mikor voltak háborúban, hogy ennyire bele akarnak ugrani - mondta Dömötör Csaba. Nem engedhetjük meg, hogy a háború közelebb jöjjön, és ezért is kell támogatni a békepárti határozatot - zárta Dömötör.

Dömötör Csaba: A baloldal az elmúlt hónapokban következetesen háborúpárti álláspontot képviselt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az uniós tagság nemzeti érdek, de nem ilyen Európai Unióról álmodtunk, ahol másodosztályú tagnak tekintik a közép-európai térséget - így válaszolt Dömötör Csaba Kálmán Olga (DK) felszólalására.

- tette hozzá. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint Brüsszel esetében nem a jogállamiságról van szó, hanem megpróbálnak minket megtörni. A baloldalon mindenki árnyékként követi Gyurcsány Ferencet, tehát találó az árnyékkormány elnevezés - hívta fel a figyelmet az államtitkár. A brit árnyékkormány támogatja a fegyverszállítást, az adóemelést, a migrációt, tehát Gyurcsányék is ezt képviselik - hívta fel a figyelmet Dömötör.

Ha munka van, akkor minden van, és a kormány családtámogatási rendszere is erre épül - így válaszolt Vitályos Eszter Z. Kárpát Dániel (Jobbik) felszólalására. Mindezek mellett egyedülálló, hogy eddig még nem volt olyan képviselő, aki cicomának nevezte volna a rezsicsökkentést, mert a kormány a bevételei jelentős részét erre költi - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a magas áremelkedés egyik legfőbb oka az orosz-ukrán háború és az elhibázott szankciók - tette hozzá.

Menczer Tamás: Megértem, hogy Ön is a svédek pártján van!

Menczer Tamás: Magyarországon több százezer ember megélhetése függ az autógyártástól Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Vannak tények, így az elektromobilitás és az ehhez kapcsolódó akkumulátorgyártás egy új jelenség, de a politikai hisztériakeltést nem támogatjuk - így reagált Menczer Tamás Bakos Bernadett (LMP) felszólalására. Magyarországon több százezer ember megélhetése függ az autógyártástól, ezért szükséges, hogy az akkumulátorgyárak idetelepüljenek. Óriási verseny folyik az akkugyárakért, az Egyesült Államokban 40-et terveznek, Németországban pedig 14-et - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára. A gyárak megfelelő mennyiségű energiával el lesznek látva - tette hozzá.

Miért mondtak folyamatosan a svéd és finn kollégák alaptalan rágalmakat Magyarországgal szemben, ha ennyire szeretnék a magyar képviselők támogatását? - tette fel a kérdést Menczer Tamás Tóth Bertalan (MSZP) felszólalására.

tette hozzá. Megértem, hogy Ön is a svédek pártján van, mert a mostani svéd kormányfő is megfogalmazta a magyar ellenzék támogatását - hívta fel a figyelmet Menczer. Mindezek után világos kérdés, hogy a jövőben hogyan tudunk a kölcsönös tisztelet alapján együttműködni Svédországgal - hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Jávor is kiállt az energiaszankciók mellett

Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa is kiállt az energiaszankciók mellett, és ez nem érdeke a magyar embereknek, mivel így megszűnne a megfizethető energia - így válaszolt Koncz Zsófia Szabó Rebek (Párbeszéd) felszólalására. Mindezek mellett pont ez a kormány volt az, amely a legtöbbet tette azért, hogy minél több forrásból szerezzünk energiát - tette hozzá az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.