Ezért is fontos Ferenc pápának a budapesti látogatás

ORBÁN Viktor; FERENC pápa Orbán Viktor hivatalos látogatása a Vatikánban
Vatikánváros, 2022. április 21. A Vatikáni Média által közreadott képen Ferenc pápa (b) magánkihallgatáson fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a Vatikánban 2022. április 21-én. Az április 3-i parlamenti választás óta a kormányfő első hivatalos útja a vatikáni látogatás. MTI/Vatikáni Média
Vágólapra másolva!
Most két ortodox keresztény ország háborúzik egymással, az oroszok és az ukránok bár egy felé imádkoznak, egyforma liturgiájuk van, mégis egymás ellen vannak. Ezért is fontos a béke hangsúlyozása – jelentett ki Bese Gergő atya az Origónak adott interjúban. Ferenc pápa magyarországi látogatása kapcsán a dunavecsei plébános arról is beszélt, hogy amit Magyarország mond, és amivel a Vatikán is maximálisan egyetért, az egy krisztusi üzenet, a békét mindig hirdetni kell, nem szabad feladni. Bese Gergő atya szerint fontos, hogy a Szentatya annak ellenére vállalja a megterhelő utazást, hogy az egészsége nem kiváló. Az atya szerint fontos, hogy a fiatalok személyes tapasztalásuk révén közelebb érezhetik magukhoz nemcsak az egyházat, hanem Istent is. Ferenc pápának van mondanivalója a XXI. század fiataljainak, és a mai kor emberének.
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa lelkipásztori látogatásra érkezik Magyarországra április 28–30. között. Camino – Krisztus, a jövőnk címmel elkészült az apostoli látogatás hivatalos dala. Ez az alkotás felemelő, csodálatos és megnyugvást, erőt ad. Ön szerint mi a dal üzenete, és miért fontos egy pápalátogatás esetén, hogy készüljön hivatalos dal?

Ez egyfajta himnusz, amelynek elkészítésére rendkívül rövid idő állt rendelkezésre. Maga a pápalátogatás megszervezésére is kevés idő jut, nincsenek rá évek, mint legutóbb, amikor a Szentatya az Eucharisztikus Világkongresszuson hazánkba látogatott. Akkor pályázatot hirdettek azért, hogy megtalálják az esemény himnuszát, amely végül nem sikerült, így az 1938-as kongresszus dalát, a Győzelemről! című dalt hangszerelték át. Most azonban más a helyzet: megszületett ez a dal, amely

képes átadni a találkozó üzenetét a zenén keresztül azoknak, akik keresők, kételkednek, akik hallották, hogy hazánkba látogat a pápa, de nem kapcsolódnak szorosan az egyházhoz. Ez a dal közelebb viheti őket a találkozó üzenetéhez, amely a közösséget jelenti, és ennek középpontjában pedig a feltámadott Krisztus áll.

Hogyan tudja a Szentatya látogatása gyarapítani lelkiekben a híveket? Mit adhat nekik annak tükrében, amilyen borzalmak vannak a világban?

Bárhol, ahol pápalátogatás történik, elindul egyfajta lelki ébredés. Különösen azokon a helyeken, ahol személyesen találkozhatnak vele a hívek. Gondoljunk például a budapesti Rózsák terére, amely kiemelt helyszíne lesz a magyarországi pápalátogatásnak, hiszen ott a szegényekkel, a görög katolikus közösségekkel is találkozni fog, de említhetném a sok ezer fiatalt is, akik jelen lesznek a Szentatya beszédén a Papp László Budapest Sportarénában.

Ferenc pápa az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjére érkezik a Hősök terére 2021. szeptember 12-én. A kongresszust lezáró úgynevezett statio orbis szentmise hagyományosan a katolikus rendezvénysorozat legünnepélyesebb eseménye. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Tehát az egyház nem egy távoli, az emberektől teljesen elszeparált világ, nem egy elefántcsonttorony a Vatikán, amely bezárja a pápát, hanem közénk érkezve elhozza számunkra az örömhír üzenetét.

Elhozza ugyanazt a Krisztust, aki, ha megszemélyesedne, ott járna velünk az utcán, mellénk ülne a metrón, velünk lenne örömünkben és bánatunkban.

Igaz, most is velünk van, de a Szentatya látogatása azt üzeni, hogy az egyház tényleg velünk van, és az egyház feje velünk együtt aggódik, örül a magyarsággal, itt a háború szomszédságában. Tehát az egyház az emberek közé lépve hirdeti azt, ami a küldetése: a feltámadott Krisztust, és azt az örömhírt, amelyet az evangéliumok őriznek.

Nemrégiben Ferenc pápát hörghuruttal kezelték, és egészségi állapota miatt nem vett részt a nagypéntek esti colosseumi keresztúton sem. Befolyásolhatja a pápa egészségi állapota magyarországi látogatását?

A pápa egészségi állapota befolyásolja a magyarországi látogatását, hiszen ezért utazik csak Budapestre, és nem lesznek vidéki állomások, mint például Mátraverebély-Szentkút. Az is befolyásolja a programját, hogy a napi terheltségét igyekeznek csökkenteni, tekintetbe véve az idős korát és betegségét.

Természetesen ha belegondolunk, tudjuk, ismerjük, hogy az idős szeretteink hogyan bírják a megterheléseket.

A Szentatya egészsége nem kiváló, de ennek ellenére vállalja ezt az igen megterhelő utazást.

Ha végiggondoljuk, miket kell tennie egy ilyen út során – például repülőtérre kimenni, végig utazni, rengeteg kérdésre válaszolni, újságírókkal találkozni, protokolláris eseményeken részt venni, ott agyban ott lenni, beszédeket mondani, idegen helyen aludni, mindig más helyen étkezni –, ez még a fiatalabb szervezetet is kihívás elé állítja, nemhogy egy idősebbet, egy 80 év feletti személyét.

Ha már szóba került a háború: Magyarország és a Vatikán álláspontja a háború kapcsán egyértelműen egyezik: békepárti. Mi ennek a jelentősége?

Sokszor csodálkozom azon, hogy szenzációként harangozza be a világsajtó, hogy a Szentatya békepárti. De gondoljunk arra, amit Krisztus mondott a feltámadása után: „Békesség veletek!". Tehát, amikor Krisztus újra találkozott a feltámadása után az asszonyokkal és apostolokkal, akkor a békéről beszélt.

A Vatican News által közreadott képen Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a Vatikánban 2022. április 21-én. A magyar kormány és a Vatikán is a béke pártján áll. Forrás: MTI/Vatican News/Vatican News

Nekünk kötelességünk ez, hiszen erre kaptunk feladatot Istentől. Ezért is olyan szomorú most, hogy két ortodox keresztény ország háborúzik egymással, az oroszok és az ukránok bár egy felé imádkoznak, egyforma liturgiájuk van, mégis egymás ellen vannak. Ezért is fontos a béke hangsúlyozása, hiszen az csak akkor érkezhet el, ha gyors fegyverszünettel elindulnak valamiféle tárgyalások a két fél között.

Amit Magyarország mond, és amivel a Vatikán is maximálisan egyetért, az egy krisztusi üzenet. Ha valaki keresztény, akkor ezt a tanítást nem rejti el, hanem kiáll, és elmondja a világ előtt. Ki kell állni, akár alkalmas, akár alkalmatlan erre az idő – ez is benne van a Szentírásban –, és bízzunk benne, hogy egyszer csak a kérésünk nem süket fülekre talál, hanem eljön a várva várt béke.

Ferenc pápa fiatalokkal is találkozni fog hazánkban. Miért fontos, hogy a fiatalok közelebb kerüljenek Istenhez, nála keressék a boldogulásukat? Kérdezem ezt azért, mert napjaink viszontagságai között sokszor nehéz bízni, és előre tekinteni, megtalálni a megfelelő utat.

Panamában, az ifjúsági világtalálkozón azt mondta a pápa, hogy „fiatalok, ti nem a jövő egyháza vagytok, hanem a jelené". Érdekes, hogy sokszor azt gondoljuk a fiatalokról, hogy majd a jövőben számítunk rájuk, de a fiatalokra ma és most van szükség.

A ma feladata, hogy abban az őrült szekularizált világban, ahol látjuk, hogy minden csak az egyénről szól, visszataláljunk a gyökerekhez. Ma az egót helyezzük előtérbe: tehát élj a mának; valósíts meg önmagad; ne fogadd el, ahogyan megalkotott a Teremtő, hanem formáld magad valami másra.

Ferenc pápa itt éppen két fiatal zarándokkal selfizik. Forrás: NurPhoto via AFP/Massimo Valicchia/NurPhoto/Massimo Valicchia

Ezeknek a fiataloknak rendkívül fontos, hogy tiszta és egyértelmű útmutatást adjon az egyház. Egyrészt helyük van az egyházban, másrészt most van itt az idő, harmadrészt pedig a kortársaiknak a legfontosabb üzeneteket ők, a fiatalok tudják megfogalmazni. Ha kapnak egy letisztult üzenetet az evangéliumból a saját életükre vonatkoztatva, akkor azt hirdetni tudják a kortársaik között, és talán elindul valami az életükben. Ez segítheti azt, hogy tudjanak normális döntéseket hozni, imádságos életük legyen, meg tudják különböztetni a jót és a rosszat, a normálist az abnormálistól, és lássák, mekkora értéke van a családnak, a házasságnak.