A forradalom felfalja gyermekeit: haldoklik a 444

444, logo,
Vágólapra másolva!
Gyenge olvasottság, mélyülő belső botrányok és folyamatos felmondások – ez jellemzi a Soros-hálózat egykori koronaékszerét, a 444.hu nevű internetes portált – fogalmazott legújabb videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: a kiszivárgó információk szerint a woke ideológia lelkes híveinek számító új kollegák szembe kerültek a már korábban is a lapnál dolgozó újságírókkal, ami akkora belső megosztottságot eredményezett, hogy már sokak számára ellehetetlenült a normális munkavégzés a lapnál. Hozzátette: a jelek szerint a lapot működtető globális hálózat is lemondott már a 444-ről, amelynek az új zászlóshajója már évek óta sokkal inkább a Telex.hu nevű, szintén külföldről finanszírozott hírportál.
Vágólapra másolva!

A 444.hu nevű portál 10 éve, 2013 áprilisában indult el és hamar az egyik legmeghatározóbb balliberális sajtótermékké vált, a 2014-es parlamenti választásra már külön mobilapplikációt fejlesztettek, mégpedig a Soros György érdekkörébe tartozó Open Society Institute 50 ezer dolláros (kb. 17,5 millió Ft) támogatásával – idézte Deák Dániel a XXI. Század Intézet korábbi tanulmányát a legújabb videóelemzésében. Hozzátette: 2014 májusában pedig közölték, hogy 20 százalékos tulajdonrészt szerzett a cégben a Digital News Ventures nevű amerikai befektetési alap, amely az üzleti együttműködések révén Soros Györggyel is kapcsolatban álló Media Development Investment Fund (MDIF) részeként működik. Ebből kifolyólag a cég igazgatótanácsában két külföldi tag is van.

Tehát a 444 körül már alapítása után közvetlenül megjelent a nemzetközi alapítványok és befektetési alapok tulajdonrészesedése és támogatása által közvetített külföldi érdekeltség, amely azóta egyre csak növekedett – fogalmazott.

A 444 impresszuma szerint videós tartalmaik előállításához 2018 óta az Oak Foundation járul hozzá, de 2019 óta a német zöldek Heinrich Böllről elnevezett pártalapítványának támogatása is hozzájárul, sőt utóbbi 2020 óta a jogállammal foglalkozó tartalmak készítését is támogatja. 2021 októberében jelentették be, hogy az Európai Bizottság támogatásával és a francia AFP hírügynökséggel együttműködve tényellenőrző portált indít a Magyar Jeti Zrt., ez lett a Lakmusz. Az elemző szerint mindezek fényében nem meglepő, hogy

Az elmúlt időszakban ugyanakkor a portál látogatottsága egyre inkább csökkent, az utóbbi hónapokban az sem volt ritka, hogy még a napi 300 ezres látogatottságot sem érte el a lap, de a 10 legolvasottabb internetes portál közé szinte sosem kerül be – részletezte az adatokat az elemző. A gyenge olvasottságot és a kis hatásfokot szemmel láthatóan a külföldi donorok is érzékelték, ezért már 2021-ben átköltözött a 444-ről a Telex.hu-ra a Direkt36 nevű szintén külföldi pénzen működő, magát oknyomozónak nevező internetes portál. Ennek azért van nagy jelentősége, mert a Direkt36 nevű felületen teszik közzé azokat a lejárató anyagokat, amelyektől a kormány gyengülését vagy utcai demonstrációk kirobbanását várják. Vélhetően a külföldi donorok azt látták, hogy a 444-en már nem tudnak érdemi hatást kiváltani, ezért váltottak a Telex.hu-ra – tette hozzá Deák Dániel.

Kiemelte: a gyenge olvasottságot és a csökkenő befolyást az utóbbi időszakban belső konfliktusok és nézetellentétek tetézték.

A helyzet annyira elmérgesedett, hogy már belső vizsgálat is indult a lapnál, hiszen a munkavállaók egy csoportja szerint az egyik középvezető „toxikusan, zaklató magatartást folytatott".

Az elmúlt pár napban pedig sorozatos felmondások következtek be, a legutóbb a portál egyik legmeghatározóbb munkatársa, Magyari Péter mondott fel. A kiszivárgó információk szerint az alapkonfliktust a portálhoz nemrég érkezett fiatal munkavállalók eredményezték, akik a woke ideológia megszállottjaiként komoly konfliktusba keveredtek a korábbi munkavállalókkal. A légkör mérgezővé vált és egyre többen fontolgatják a távozást – mondta az elemző.

A videóelemzés zárásaként kiemelte: a balliberális pártok mellett már az őket támogató, külföldről finanszírozott sajtótermékekben is egyre mélyülő válság figyelhető meg. Ez összefüggésben lehet az elemző szerint azzal, hogy ezek az újságírók már egy évtizede dolgoznak a kormányváltásért, ugyanakkor ennek esélyét ők sem látják, így egyre inkább belefásultak a munkába. Az elemző szerint a 444.hu további süllyedése várható, ugyanakkor a Telex.hu sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ugyanis az Origo, az Index vagy például a 24.hu messze olvasottabb internetes portálnak számít.

A válságban lévő portál most lett 10 éves, az állapotukat jól példázza ez a szülinapi videó, amit saját maguk készítettek: