Hanyagul látta el két betegét az idős veszprémi orvos - mindketten meghaltak

orvos illusztráció
illusztráció
Vágólapra másolva!
Két betege meghalt, miután egy hanyag orvoshoz kerültek. Egy férfi koponyasérülését látta, de nem kérte megfelelő újabb vizsgálatok. A férfi másnap összeesett és meghalt. Egy idős nő a rózsabokorba esett. Neki nem tisztította ki a sebeit, és nem adott be neki tetanuszt. Ő egy héttel később halt meg. Az ügyészség most indítványozta, hogy tiltsák el az orvoslástól.
Vágólapra másolva!

Az orvos 2020 szeptemberében ambulánsan látott el, egy eszméletvesztéses, zavart tudatállapotú, részeg férfit, akit miután közterületen hanyatt esett, a mentősök kórházba vitték.

Az orvos zúzódásos fejsérülését kezelte, de annak ellenére, hogy a férfi állapota a szakmai szabályok szerint CT-vizsgálatot indokolt volna, ezt nem kérte, és a férfit nem sokkal később hazaengedte.

A férfi másnap reggel az esés miatti koponyasérülése miatt meghalt.

Ugyanez az orvos egy évvel később egy 81 éves asszonyt látott el, aki otthonának kertjében a rózsabokorba esett és mindkét csuklója megsérült.

Az orvos a tenyerén a sérüléseket ellátta, de a csuklótájékon lévőket nem, és nem adott tetanusz oltást,

annak ellenére, hogy ez a szennyezett sérülések gyanúja esetén a beteg életkorából fakadóan szükséges lett volna.

Az idős asszony a balesetet után néhány nappal kórházba került, ahol a sebét felnyitották, és abból két nagy faszilánkot szedtek ki. Akkor már kapott tetanuszt, de már késő volt,

egy héttel később meghalt.

Az ügyészség a vádiratában az orvossal szemben felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását és az orvosi foglalkozás gyakorlásától történő eltiltását indítványozta.