Így szórja a pénzt Karácsony a városházán

fővárosi közgyűlés, Városház utca 9-11., 2022. 11. 30., Karácsony Gergely
Vágólapra másolva!
Leleplező jellegű tényfeltáró cikket közölt Karácsony Gergely tanácsadóiról a Tűzfalcsoport.
Vágólapra másolva!

Elképesztő adatok láttak napvilágot a Tűzfalcsoport legújabb bejegyzésében, amelyből kiderül, csillagászati különbségek vannak a városháza tanácsadóinak költségeit tekintve a Tarlós és a Karácsony-korszak vonatkozásában.

Karácsony Gergely majdnem 1000 főre duzzasztotta fel a városháza alkalmazottainak számát és havi szinten majdnem

190 millió forinttal többe kerülnek az adófizetőknek a városházi hivatalnokok, tanácsadók, mint 2019-ben Tarlós idején.

Megnéztük, hogy az elmúlt 4 évben, hogyan alakult Budapest Fővárosi Önkormányzata által foglalkoztatottak létszáma, valamint ezen személyek juttatásai. Ezeket az adatokat (bérek, foglalkoztatottak létszáma stb.) összehasonlítottuk a korábbi városvezetés hasonló kimutatásaival.

Az eltérés óriási, ami jól szemlélteti, hogy milyen mértékű volt az elmúlt években a pazarlás a Karácsony vezette Fővárosi Önkormányzatnál.

Hónapok óta Karácsony Gergely a balos városvezetéssel karöltve azzal haknizik az ellenzéki médiában, hogy a fővárosnak nincsen pénze.

– nyilatkozta többek között ezt maga Karácsony Gergely a legutóbbi Fővárosi Közgyűlésen, amikor elfogadta a baloldali többségű testület Budapest megszorítócsomagját.

A szokásos forgatókönyv szerint, a főpolgármester a kormányt okolta a kialakult helyzetért, és elfelejtette megemlíteni például azt, hogy a Karácsony-féle önkormányzat idején a város sokkal több pénzből gazdálkodhatott, mint mondjuk Tarlós István idején.

A sokat emlegetett iparűzési adóból például évről évre egyre nagyobb összeg folyik be a város kasszájába.

Csak ebből a bevételi forrásból 100 milliárd forintnál is többet tudtak a fővárosi kasszába tenni.

Ehhez nem árt továbbá hozzátenni, hogy amikor Karácsony átvette a város irányítását a jobboldali vezetéstől, akkor 214 milliárd forintot örökölt, amelyből 180 milliárd úgynevezett szabad felhasználású összegként szerepelt, amit a jelenlegi városvezetés bármire költhetett.

A Karácsony és a Tarlós-korszakok prioritásait egyébként jól érzékeltetik azok a számadatok, amelyek az általuk foglalkoztatott tanácsadók számát illetve a rájuk fordított költségek mértékét részletezik.

Az alábbi táblázatban Tarlós István tanácsadóira vonatkozó adatok olvashatók le

Ezen az ábrán pedig a Gyurcsány-féle fővárosi bábkormányként, semmint fővárosi önkormányzatként funkcionáló Karácsony-rezsim számadatai vannak feltüntetve

Egyelőre homályos, hogy ezeket az összegeket mire költötte el Karácsony, ahogy az sem tisztázott, hogy miként duzzasztotta fel az általa vezetett önkormányzatot a csókosaival.

Miközben folyamatosan forráselvonásokra panaszkodott, csak az önkormányzatnál a foglalkozatottak létszámát 846 főről 941 főre emelte.

Jól látható, hogy sokkal több pénz megy el a főpolgármester-helyettesekre, a főjegyzőre, az aljegyzőkre, a főosztályvezetőkre és úgy általában az összes önkormányzati dolgozóra. Tarlós idején ez az összeg 357 millió forint volt, míg Karácsony alatt ez a szám 547 millióra duzzadt.

A vezetők sorába tartoznak Karácsony Gergely főtanácsadói is, mint például Simon András, az ATV volt műsorvezetője, aki jelenleg a főpolgármester úr főtanácsadója, a Sajtókapcsolati Csoport csoportvezetője, vagy a volt LMP-s Kendernay János, a főpolgármester városdiplomáciai főtanácsadója és a volt PM-s, Jávor Benedek, a főpolgármester európai uniós ügyekért felelős főtanácsadója.

Az igazán sokkoló tény azonban az, hogy Karácsony Gergelynek még a kormánynál is több tanácsadója van.

Összesen 42 tanácsadót és főtanácsadót alkalmaz a Főpolgármesteri Hivatal és csak idén 406 milliót fizet ki nekik Budapest, így a városvezetés tanácsadóinak bérezése több, mint 30 százalékkal emelkedett!

Összeségében elmondható, hogy Karácsony Gergely éves szinten 2 milliárddal többet költ az önkormányzati dolgozók fizetésére, mint Tarlós István.

Karácsony Gergely 2019 októbere óta vezeti a fővárost, de már 2020 januárjában csődöt vizionált, amelyet aztán 2021-ben újra megismételt, majd mindezt tetézni próbálta 2022-ben a BKV-járatok leállításával.

A fővárosi baloldali politikusok nyilatkozataival ellentétben csak 2022-ben 167,5 milliárd forintos helyi iparűzésiadó-bevétellel számolt a Fővárosi Önkormányzat a 2022-es költségvetésének tervezésekor. A 2010 és 2022-es időszakban pedig összesen 1600 milliárdnál is magasabb összeg folyt be a fővároshoz ezen a jogcímen.

Hamis tehát az állítás, miszerint Budapest a csőd szélén áll, hiszen csak az egyik adónemből befolyó jövedelm fedezi a fenti költségeket.

Így végeredményben elmondható, hogy

a csőddel riogatás valójában nem szól másról, csakis arról, hogy Karácsonyék szemmel láthatóan ráfordultak a kampányra és megpróbálják visszatölteni az eddig kiürített városkasszát.