Menczer Tamás: Új vízvezeték épül Solymáron

Menczer Tamás, államtitkár, interjú
Menczer Tamás
Vágólapra másolva!
Új, a lakosság vízellátását segítő vezeték épül a Pest vármegyei Solymáron; a csaknem 800 millió forintos beruházást Menczer Tamás, Pest vármegye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője jelentette be pénteken, a településen tartott sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A képviselő, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára emlékeztetett: egy évvel ezelőtt súlyos, több ezer embert érintő vízhiány lépett fel a településen, amelyet a rendszer kapacitáshiánya okozott.

A várhatóan hetek alatt elkészülő új vezeték annyi vizet lesz képes Solymárra juttatni, amennyit a 2022 nyarán kialakult vízhiány idején a Magyar Honvédség autói szállítottak a település víztározóiba.


Menczer Tamás hangsúlyozta: a vezetékkel nagy lépést tesznek a solymáriak vízellátásáért, ugyanakkor a vezeték elkészülte után sem kizárhatók olyan időszakok, amikor a vízfogyasztásuk korlátozására kell majd kérni a lakosságot.

Menczer Tamás szerint a fejlesztéssel csökken az esélye annak, hogy a tavalyihoz hasonló helyzet alakuljon ki. Fotó: Csudai Sándor - Origo

A képviselő felidézte. egy éve a vízhiányt három lépéssel sikerült orvosolni:

  • első lépésben a Magyar Honvédség vízszállító autókkal, "tengelyen" vitt vizet a településre.
  • Második lépésben arra kérték a lakosságot, hogy azok, akiknél van víz, korlátozzák a fogyasztásukat,
  • harmadik lépésben pedig a szolgáltató, a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. "vízkormányzással" plusz vizet juttatott a településre.

Megjegyezte: a vezeték a szakemberek szerint augusztus közepére, de személyes reményei szerint már augusztus elejére elkészül. Közös sikernek nevezte, hogy egy év alatt lezajlottak a vezeték építéséhez szükséges tárgyalások, megoldották a felmerült problémákat és elkészül a kivitelezés.
Addig - amennyiben szükséges - a tavalyihoz hasonló intézkedésekkel biztosítják a vízellátást a településen.

Kitért arra: Solymár vízellátásnak középtávú megoldása az új vízvezeték, a hosszú távú az egész régiót érintő, átfogó, több tízmilliárd forintos fejlesztés.

Szólt arról is, hogy a Buda környéki településeken a lakosság dinamikus növekedését az infrastruktúra nagyon nehezen vagy nem bírja. Ezért - Menczer Tamás tájékoztatása szerint - az érintett 12 országgyűlési képviselő a héten megbeszélést tartott, ahol "tabuk nélkül" beszéltek a problémákról és azok lehetséges megoldásairól, arról, hogy milyen döntések szolgálhatnák az agglomerációban élők kényelmét.