Táborozó gyerekek életét veszélyeztette egy sofőr Miskolcon

A megbírságolt sofőr autója
Vágólapra másolva!
Egy közúti ellenőrzés során lebukott egy sofőrt, aki nem a szabályoknak megfelelően szállította a gondjára bízott, táborozó gyerekeket. A férfit megbüntették és eltiltották a vezetéstől.
Vágólapra másolva!

Július 4-én a Miskolci Rendőrkapitányság rendőrei közúti ellenőrzést tartottak a városban. Reggel 8 óra után nem sokkal a Kondor Béla utcában,

egy autót ellenőriztek, amelyben a sofőrön kívül még 6 gyerek ült, aki táborozáson vettek részt.

A gyerekek körül öten nem gyerekülésben ültek és a biztonsági övük sem volt megfelelően bekötve.

A sofőrt három hónapra eltiltották a vezetéstől és 45 ezer forint pénzbírsággal sújtották.

A megbírságolt sofőr autója Forrás: police.hu

"A Miskolci Rendőrkapitányság az eset kapcsán az alábbiakra hívja fel a gyermekeket szállító sofőrök figyelmét:

  • Három évnél fiatalabb gyermek csak gyermekülésben, ebből adódóan csak olyan autóban szállítható, amelynek a gyári kialakítása lehetővé teszi a gyermekbiztonsági rendszer alkalmazását.
  • A gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni, ha az autó hátsó ülésén utazik, elmúlt három éves, legalább 135 centiméter magas, és az üléshez beszerelt biztonsági övvel – testméretéhez igazítottan – biztonságosan rögzíthető. A testmagasság azért fontos, mert egy alacsonyabb gyerek kicsúszhat a biztonsági öv alól, illetve az öv felső szára nem a vállánál, hanem a nyaknál fut, ami szintén veszélyes.
  • A tapasztalatok szerint egy autó legbiztonságosabb ülése a jobb hátsó ülés, így elsődlegesen oda érdemes berakni a gyermekülést. Már csak azért is, mert ez a járda felőli oldal, ott a legbiztonságosabb a be- és a kiszállás, így a legkényelmesebb a biztonsági öv be- és kicsatolása."

- olvasható a rendőrség honlapján.