A költségvetés elfogadásának politikai és szakmai üzenete is van

KOVÁCS Árpád
Budapest, 2022. június 22. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke beszédet mond Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 22-én. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt az általuk megfogalmazott kritikákról, a büdzsé helyzetéről.
Vágólapra másolva!

A Parlament a tavaszi ülésszak végén fogadta el e jövő évi költségvetést, aminek kapcsán a KT megfogalmazta saját véleményét, kritikáját. Kovács Árpád szerint a költségvetés elfogadásának politikai és szakmai üzenete is van, a jelenlegi kormány gyakorlata az, hogy már tavasszal elfogadtatják a következő évi költségvetést. Ezzel kapcsolatban a KT megfogalmazta kritikáit, hiszen a jelenlegi nehéz helyzetben nagyon nehéz akár fél évre is előre látni.

A mindenkori kormány feladata az, hogy egy olyan költségvetést nyújtson be, amelyik egyszerre képes a lába elé nézni, és előre is tekinteni. A korán elfogadott költségvetés szülhet bizonytalanságokat, ahogy a szakember szerint az is, ami a különleges jogrend körül alakult ki, hiszen a kormány bármikor hozzányúlhat a büdzséhez. Mindez még ráadásul a tervezhetőséget is nehezíti. Kovács Árpád hozzátette, mindezekre felhívta a képviselők figyelmét is a plenáris ülésen, rájuk bízva a döntést.

A teljes cikket itt olvashatják.