Hollik István a Tranziton: Továbbra sem tudni, honnan érkezett 4,5 milliárd forint a baloldalhoz

BEDŐ Dávid; HOLLIK István
Tihany, 2023. augusztus 26. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Szép új világ - Milyen lesz a magyar jövő? című pódiumbeszélgetésen a Tranzit fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 26-án. MTI/Bodnár Boglárka
Vágólapra másolva!
Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerint továbbra sincs válasz arra, honnan érkezett 4,5 milliárd forint kampánytámogatás a baloldalhoz, Bedő Dávid, a Momentum országgyűlési képviselője szerint Márki-Zay Pétert kellene erről kérdezni, mert az ő mozgalmához futott be ez az összeg.
Vágólapra másolva!

Hollik István a Tranzit fesztiválon szombaton Tihanyban rendezett vitát azt mondta: a baloldal az elmúlt harminc év legdurvább korrupciós ügyét követte el, amikor civil szervezetek mögé bújva elfogadta a 4,5 milliárd forintot.

– tette fel a kérdést a fideszes politikus.

Bedő Dávid úgy reagált: elsősorban Márki-Zay Pétert kellene megkérdezni, mert főként az ő szervezete kapta ezt a támogatást. Erről a forrásról a Momentumnak akkor sem volt és azóta sincs tudomása – jegyezte meg.

Hozzátette: az ÁSZ vizsgálata alapján a Fidesz után a Momentum folytatta a legtisztább és legátláthatóbb kampányfinanszírozást.

Hollik István kiemelte: Márki-Zay Péter pártjának logója ott volt Orosz Anna momentumos politikus plakátján, tehát együtt indultak. Ez esetben ne mondja, hogy erről a pénzről pont nem tudtak – mondta, hozzátéve: Magyarországon ilyen még nem volt, hogy az állami támogatás 3-4-szeresét kapják külföldről.

– szögezte le.

A két politikus között élénk vita bontakozott ki a pedagógusbérekről is.

Bedő Dávid azzal vádolta a kormányt, hogy nem képes a költségvetésben 400 milliárd forintot elkülöníteni egy 50 százalékos béremelésre. Milyen költségvetés az, ahol nem tudnak egy ekkora összeget biztosítani? – firtatta.

Tihany, 2023. augusztus 26. Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezető-helyettes a Szép új világ - Milyen lesz a magyar jövő? című pódiumbeszélgetésen a Tranzit fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 26-án. MTI/Bodnár Boglárka Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Álláspontja szerint nincs meg a politikai akarat a pedagógusbérek megemelésére.

Hollik István szerint "egészen felháborító", hogy a momentumos politikus beszél a pedagógusbérekről, miközben a párt EP-képviselője Donáth Anna "azért kiabál" kint Brüsszelben, hogy ne fizessék ki a Magyarországnak járó forrásokat, amíg az életpályatörvényt nem vonják vissza, amiben benne van, hogy a pedagógusoknak többet kell keresniük. Arra szólított fel, hogy ne állítsanak valótlanságokat, ne hergeljék az embereket és ne használják fel a pedagógusokat arra, hogy a magyar kormányt támadják.

– jelentette ki.

Szintén eltérően értékelték az elmúlt 13 év kormányzati teljesítményét.

Bedő Dávid arról beszélt, hogy a kormány 13 éve irányítja Magyarországot kétharmados többséggel, szinte korlátlan hatalommal bír, minden eszköze megvolt, hogy csodát teremtsen, de ehhez képest sereghajtók vagyunk az unióban.

– sorolta, hozzátéve: olyan rossz a helyzet, hogy a miniszterelnök kénytelen olyan új kifejezést kitalálni, mint a pozitív nulla. Az oktatási rendszer súlyos problémái, az óriási tanárhiány mellett értékelése szerint az egészségügyben szintén lesújtó a helyzet.

Hollik István felidézte, hogy 2010-ben, amikor átvették a kormányzást, Magyarország lényegében csődben volt, a Momentum szövetségese, Gyurcsány Ferenc csődbe vitte. Egy "legatyásodott" Magyarországot láttak, ahol az IMF segítsége nélkül nyugdíjakat sem tudtak volna fizetni – jegyezte meg.

Az volt a cél, hogy egy erős, szuverén, magabíró, munkaalapú országot hozzanak létre, tíz év alatt egymillió új munkahelyet teremtsenek, ahol a magyar emberek biztonságban érzik magukat, és a magyar családokat támogatják.

– értékelt a Fidesz kommunikációs igazgatója, aki kitért többi között arra, hogy 71 százalékkal nőttek a reálbérek, amivel Magyarország az unió top 5 országa között van, a szervezet fejlettségi szintjéhez 10 százalékkal közelebb kerültek, 66 százalékról 80 százalék közelében vannak.

Tihany, 2023. augusztus 26. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Szép új világ - Milyen lesz a magyar jövő? című pódiumbeszélgetésen a Tranzit fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 26-án. MTI/Bodnár Boglárka Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Az orosz-ukrán háború megítélésében szintén élesen különböztek az álláspontok.

Hollik István kijelentette: az első lépés a tűzszünet, onnan lehet továbblépni. Rámutatott: a magyar nemzeti érdekkel ellentétes a háború elhúzódása és nem érti, hogy a baloldali politikusok miért nem tudnak odaállni egyértelműen a béke mellé.

Bedő Dávid azt mondta: ők is békét szeretnének, de szerinte, amit Hollik István levezet, az működésképtelen.

– közölte.

A határkerítésre vonatkozó kérdésre úgy válaszolt, 2017-es megépítése óta nem ellenzik azt.

Ugyanakkor azt vallják, hogy a migráció kezeléséhez közös európai fellépésre van szükség, Magyarország nem tudja egyedül megoldani ezt a problémát.