Rétvári Bence: Magyar rendőrök teljesítenek szolgálatot a szerb-észak-macedón határon

Rétvári Bence, György István, Góra Zoltán, Kuczik János, Láng István, sajtótájékoztató, időjárás, szélsőséges időjárás, védekezés, Belügyminisztérium, Budapest, 2023. 08. 08.
Vágólapra másolva!
Magyar, szerb és osztrák rendőrök közösen teljesítenek szolgálatot a szerb-észak-macedón határ szerbiai oldalán az illegális migráció visszaszorítása érdekében - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence hangsúlyozta:

a három ország együttműködése hatékony eszköz arra, hogy már Magyarország előtt megállítsák az illegális migránsokat.

Az éjjellátókkal, drónokkal felszerelt járőrök feladata, hogy a határhoz nagy csapatokban érkező migránsokat feltartóztassák - tette hozzá, azzal együtt, hogy az együttműködés része az is, hogy párban - egy magyar és egy szerb vagy egy osztrák rendőr - járőröznek.

- jelentette ki az államtitkár.

Mint mondta, a Presevóban lévő befogadóállomáson - ahol ő maga is látogatást tett - már csaknem

2 millió migráns fordult meg 2015 óta.

Arra a kérdésre, hogy egyre többször fordul elő az, hogy fegyver van a migránsoknál, azt válaszolta: az alvilág üzemelteti az embercsempész-hálózatokat és gyakoriak az útvonalak ellenőrzése miatti összetűzések, amiket jellemzően fegyverrel "rendeznek le". "Klasszikus maffiamódszerek, klasszikus alvilági piac-újrafelosztások, és ezért vannak ezek a lövöldözések" - húzta alá Rétvári Bence.

Szólt arról is, hogy

az embercsempészek a Törökországból Németországig tartó útra fejenként 5,2 millió forintnyi összeget is elkérnek a migránsoktól.

Kitért az államtitkár a szlovák-magyar rendőri együttműködésre is, amely szintén a közös járőrözésre és az illegális migráció megfékezésére jött létre. Azt mondta, hogy az illegális migráció jelentette problémák megoldására Magyarország mintául szolgál az Európai Uniónak: el kell menni egy távolabbi határhoz, s ott megpróbálni kezelni a helyzetet, ezért jó lenne, ha az európai országok összefognának.

Rétvári Bence a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, hogy a magyar rendőrök egy hónapig teljesítenek szolgálatot Szerbiában, és a munkájukkal nagyon elégedettek a helyiek, hiszen professzionálisan látják el feladataikat.