Orbán Viktor: Megvédjük a családokat minden kormányzati eszközzel

ORBÁN Viktor
Budapest, 2023. január 13. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. január 13-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
A háborúra adott brüsszeli választól szenved egész Európa - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő szólt arról is, hogy a béketábor növekedése attól várható, ha az adott országokban az emberek kikényszerítik a békét. Minél több gazdasági bajt okoz a háború, annál hangosabban teszik majd fel a kérdést, hogy miért csináljuk ezt? A miniszterelnök beszámolt arról is, hogy egy családbarát koalíció felépítése zajlik Európában. 
Vágólapra másolva!

Én is türelmetlen és dühös vagyok az infláció miatt, mint mindenki. Ezt az európai politika hozta össze, először is a háború. Ha vége lenne a háborúnak, azonnal megjavulna a gazdasági helyzet – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök közölte, hogy a spekulánsok nyernek, míg az országok veszítenek a háborún. A háborúra adott brüsszeli választól szenved egész Európa – tette hozzá.

A miniszterelnök jelezte, hogy nem tudjuk magunkat kivonni a háború hatása alól, hiába akarjuk.

Ugyanakkor ha szándékában állna, véget vethetne a háborúnak – mutatott rá.

Orbán Viktor bízik benne, hogy az év végére egyszámjegyű lesz az infláció Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

48 milliárdba kerül a tranzitdíj emelése

A kormányfő kiemelte, hisz abban, hogy a mostani intézkedések elegendőek ahhoz, hogy az infláció 10 százalék alá csökkenjen az év végére. Orbán Viktor szerint van igazság abban, amit a GVH állapított meg, hogy a nagy multiláncok azonnal kihasználják a lehetőséget, és emelik az árakat, amelynek komolya szerepe van az infláció mértékének alakulásában. Elmondta, hogy figyelni kell arra, hogy mit csinál a világ. Például néhány ország a benzin esetében visszaállt az ársapkákra.

Mint fogalmazott, erőseket gondol arról, mikor azt látja, hogy az ukránok megemelték a tranzitdíjat. A kormányfő tájékoztatása szerint három és félszeres áron vagyunk kénytelenek behozni az üzemanyagot, ami 48 milliárd forint többletet jelent. Ez meglöki a benzin árát és növeli az inflációt is fél százalékkal.

- jegyezte meg.

Az emberek kikényszeríthetik a békét

Orbán Viktor elmondta, a béketábor növekedése attól várható, ha az adott országokban az emberek kikényszerítik a békét.

A kormányfő szólt arról is, hogy a rezsicsökkentés fenntartása a mostani helyzetben nagyon sokba kerül, annak ellenér is, hogy idén csökkentek az árak. Még mindig Magyarországon a legalacsonyabb az áram és a gázár. Ez pénzbe kerül. A magyar emberek is azt mondják, hogy történjen már valami. Ez Nyugaton még inkább így van. A gazdasági helyzet romlása vezethet majd el a háború végéhez.

- tette hozzá. Nagyjából 180 milliárd eurót kapott Ukrajna, és nem kerültünk közelebb a háború végéhez - mondta a kormányfő.

Az emberek kényszeríthetik ki a háború végét Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Diego Herrera Carcedo

Családbarát fordulat

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy mi úgy gondolkodunk, hogy a most született gyerekek 2103-ban is élni fognak, és ez meghatározza a döntésünket. Nem vagyunk sokan Európában, akik így gondolkodnak - tette hozzá.

Éppen ezért nincsen demográfiai kérdés Európában a politika színterén - tette hozzá.

Másrészt egyesek szerint az egyén a legfontosabb a világban - mondta a kormányfő. Ha magamat teszem az első helyre, abból nem lesz család - tette hozzá. Orbán Viktor szerint akkor lesz változás, ha a világban azok lesznek többen, akik szerint nem az egyén áll a középpontban.

A kormány célja, hogy akik gyereket vállalnak, azok anyagilag jobban éljenek, mint akik nem.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy 160 ezerrel több gyerek született a családpolitikai lépések miatt, de most már mindenkit az érdekel, hogyan lehetne még tovább jutni.

Európai családbarát fordulatban bízik a magyar kormányfő Forrás: MTI/Soós Lajos

A kormányfő szerint nem szabad elfelejteni, hogy az olasz kormányfő is ott volt a demográfiai csúcson, és az ottani kabinet programja nagyban hasonlít a magyaréra. Nem ritkaság a magyar gondolkodás - tette hozzá.

A kormányfő szerint egy családbarát koalíció építése zajlik jelenleg Európában. Ez lesz a magyar EU-elnökség egyik legfőbb feladata is.

Orbán Viktor szerint egyre több ország és párt kritizálja a brüsszeli bürokráciát és nem áll ki az európai érdekek mellett.

Amerikai érdekeket képvisel Brüsszel

Az ukrán gabonahelyzetről azt mondta a kormányfő, hogy korábban jól átvertek minket, mert nem jutott el az ukrán gabona Afrikába, hanem itt maradt. Kiharcoltuk Brüsszelben, hogy az ukrán gabona nem maradhat itt, és ennek a tilalomnak a határideje ma jár le. Nemzeti hatáskörben mi meg fogjuk hosszabbítani ezt a behozatali tilalmat.