Pressman Szöllősi György ügyében is valótlanságokat beszélt

28. Budapest Pride Felvonulás, Budapest Pride 2023, felvonulás, menet, LMBTQ, LMBTQI+, leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer, interszexuális, aktivista, Budapest, 2023.07.15.
David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete
Vágólapra másolva!
Nagy port kavart a Nemzeti Sport főszerkesztőjének, Szöllősi Györgynek az ügye a napokban. Az újságíró az Egyesült Államokba utazott volna, ám a David Pressman vezette budapesti nagykövetség megtagadta tőle a vízumot. A Magyar Nemzetnek Danku Péter nemzetközi fejlesztési és segélyezési szakértő reagált a nagykövetség érvelésére – egyértelműen cáfolva azt. Danku Péter 2019 végéig a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársa volt, dolgozott diplomataként és nagykövet-helyettesként. Rangjelölés nélküli diplomata útlevéllel jelenleg is rendelkezik.
Vágólapra másolva!

- nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Danku Péter nemzetközi fejlesztési és segélyezési szakértő a Nemzeti Sport főszerkesztőjének ügye kapcsán.

Szöllősi György múlt héten utazott volna az Egyesült Államokba, ám a budapesti nagykövetség nem állított ki számára vízumot. Érvelésükben szerepelt, hogy megnőtt a magyar kormány által kiállított diplomata útlevelek bemutatásának száma a vízumkérelmezők körében. Kiemelték, olyan személyek is rendelkeztek diplomata útlevéllel, akik estében nincs egyértelmű utalás a magyar kormányon belüli hivatalos szerepre. „Az Egyesült Államok törvényei szerint diplomáciai vízumot csak külföldi kormánytisztviselők számára lehet kiadni, és nem adható ki olyan magánszemélyek számára, akiket nem alkalmaznak vagy fizetnek hivatalos kormányzati minőségben való szolgálatra, függetlenül a bemutatott útlevél típusától. Az amerikai törvények ezen rendelkezései nem vonatkoznak Magyarországra" – közölte a David Pressman nagykövet vezette hivatal.

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete nem fejtette ki az igazság minden szeletét Szöllősi György ügyében Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

"Ez teljesen irreleváns"

Danku Péter ugyanakkor rámutatott, hozzá hasonlóan Szöllősi György is az 1998-as külföldi utazásról szóló törvény 12. paragrafusának második pontja értelmében rangjelölés nélküli diplomata útlevéllel rendelkezik. A szakértő elárulta, 2021. augusztus 18-i dátummal kiállított A2-es kategóriájú vízumot kapott, annak ellenére, hogy már nem állt a külügyminisztérium szolgálatában, melynek révén korábban diplomata útlevélhez jutott.

Teljes mértékben irreleváns az a kérdés, hogy Szöllősi aktuálisan kormánytisztviselői jogviszonyban áll-e a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, amikor rendkívül eredményes újságírói, szakmai múltja, kiemelkedő sportdiplomáciai kompetenciája, a magyar futballkultúra nemzetközi képviselete melletti páratlan elkötelezettsége éppen egy ilyen kivételes misszió betöltésére predesztinálja – szögezte le a volt diplomata.

A Nemzeti Sport főszerkesztője a chicagói magyar közösség meghívására vett volna részt az észak-amerikai magyarok hagyományos futballtornáján, a 25. Árpád-kupán, amelyet a Chicagói Magyar Kultúrtanács felkérése nyitott volna meg.

Mit jelent a rang nélküli diplomata útlevél?

Danku Péter ismertette, rangjelölés nélküli diplomata útlevelet azok kapnak, akik diplomáciai küldetéssel járó feladatot látnak el, illetve akiknek a diplomata-útlevéllel történő ellátása külpolitikai érdekből indokolt, ugyanakkor nem állnak a külpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium alkalmazásában. Mindennek jogi alapját a már említett 1998-as külföldi utazásról szóló törvény adja, melynek értelmében a kiállított dokumentum érvényessége a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke vagy a külpolitikáért felelős miniszter megbízatása évének letelte végéig terjedhet.

A teljes cikket itt olvashatják.