Miniszteri biztos: Csádot minden lehetséges módon megpróbáljuk támogatni

Hungary Helps, Csád, oltás
Vágólapra másolva!
Magyarország kiemelt érdeke, hogy Csádot minden lehetséges módon megpróbálja támogatni - mondta Máthé László Eduárd, a szubszaharai térségben megvalósuló magyar összkormányzati tevékenységek külpolitikai összehangolásáért felelős miniszteri biztos az M1 aktuális csatornának nyilatkozva csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A műsorban ismertették, hogy a Hungary Helps Program keretében támogatott csádi magyar humanitárius misszió a kiérkezést követő előkészületek befejeztével hétfőn megkezdte a tömeges szűrővizsgálatokat, a gyógyítást és a gyógyszeradagolást.

Magyarország fokozza jelenlétét a Száhel-övezetben Forrás: Hungary Helps

A mintegy két tucat szakemberből álló civil, orvos- és humanitárius csoport tagjai a főváros környékén található menekülttáborokban végeznek kulcsfontosságú egészségügyi beavatkozásokat, és tartanak humanitárius válságkezelői képzést.

Mailao menekülttáborában néhány óra alatt több mint 150 ember kapott ingyenes maláriaszűrést és gyógyszeres kezelést. Csak ebben a táborban a betegek egyötöde szorult kezelésre: főleg nők és gyermekek, akik a végzetes szövődmények miatt kiemelten veszélyeztetettek.

Mivel a rendkívül rossz állapotban lévő vidéki egészségügyi infrastruktúrát tovább terhelik az országba érkező több százezres menekülthullámok, az ilyen kampányszerű ellátások kulcsszerepet játszanak az ellátórendszer tehermentesítésében.

Magyarország rengeteget segít a helyieknek Forrás: Hungary Helps

- mondta Máthé László Eduárd.

Az orvoscsoport rendkívüli misszióban segít Forrás: Hungary Helps

A következő napokban a misszió szakemberei a menekülttáborok ellátása mellett a menekülteket befogadó csádi közösségek körében is orvosi segítséget nyújtanak a rászorulóknak, erre az esős évszakban fellépő járványszezon miatt jelenleg kiemelkedő szükség van.