Szent István Intézet: Meg kell vizsgálni az energiaitalok 18 éves kor alatti betiltásának lehetőségét

Energiaital, túlfogyasztát, fiatalok körében
A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
A kereszténydemokrata Szent István Intézet elkötelezett a gyermekek védelme mellett, arra törekszik, hogy a gyermeknevelés kapcsán a társadalmunkban felmerülő szembeötlő hangsúlyeltolódásokra és a közvetlen megtapasztalható káros tendenciákra ráirányítsa a közvélemény figyelmét és e téren kezdeményezésekkel, javaslatokkal is él - írja az intézet sajtóközleménye.
Vágólapra másolva!

"A gyermekvédelem ügye, mely napjaink turbulens témája, szerves részét képezi munkánknak, hiszen kollégáink maguk is sokgyermekes szülők, köztük gyermekvédelmi szakemberekkel, akik számára kötelelezettséget és felelősséget jelent a jövő generációinak védelme.

A válságban lévő kismamák intézményes segítésének szorgalmazásától a digitális kor legújabb kihívásainak bemutatásán át a terjedő snüssz-fogyasztással kapcsolatos veszélyekre való figyelmeztetésig vagy a genderelmélet térnyerése,

a gyerekek idő előtti szexualizálása kapcsán kialakult gyermekvédelmi fenyegetettségekig számos területen hallatjuk hangunkat és természetesen nem mehetünk el szó nélkül a fiatalkorúak energiaitalfogyasztásának káros hatásaira való figyelmeztetés mellett sem.

Csak az elmúlt négy évben, az egészségügyi szolgálat évi száz olyan esetet rögzített, ahol a fiatalokat energiaital miatt kellett kezelni. Minden ötödik 10-14 éves gyermek energiaitalt reggelizik, és több közelmúltban történt haláleset is köthető a túlzott fogyasztásához.

Meg kell vizsgálni az energiaitalok 18 éves kor alatti betiltásának lehetőségét. A kép illusztráció! Forrás: Origo

A súlyos egészségügyi kockázat vitathatatlan, ha egy gyermeket ma szívpanaszokkal visznek kórházba, az első kérdése a vizsgáló orvosnak, hogy fogyaszt-e energiaitalt, amit ráadásul sok fiatal alkohollal és kávéval egyszerre használ, tovább fokozva az amúgy is jelentős egészségügyi kockázatot."

A Szent István Intézet igazgatója, Máthé Zsuzsa négygyermekes anyaként maga is több alkalommal
foglalkozott már írásaiban az egyre terjedő problémával, feltéve a kérdést:

hogy lehetséges az, hogy a gyerekek egy ilyen tudottan káros italt korlátozás nélkül meg tudnak vásárolni azüzletekben?

A Szent István Intézet ezért nagy örömmel fogadja és teljes szívvel támogatja Nacsa Lőrinc és Hollik István, a kormányzó frakciószövetségnek tegnap közzétett javaslatát, miszerint

vizsgálják meg az energiaitalok vásárlásának és fogyasztásának korlátozását 18 éves kor alatt, hogy elkerülhetőek legyenek a tragédiák.