Tovább folytatódik Karácsony ámokfutása: jönnek a karók a Nagykörútra is

dugó, forgalom, budapest, autók, kocsisor, iskolakezdés, tanév, 2023. 09. 01. Üllői út
Dugó a fővárosban az Üllői útnál
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzet arról ír, hogy biztossá vált, hogy a Nagykörúton is kialakítják a vitatott pollerekkel elzárt kerékpársávokat, emellett azt is vizsgálják, hogy hová kerülhetnek még hasonló, úgynevezett Geri-karókkal elzárt sávok. A beküldött ötletekre százezer fővárosi szavazott, de csak az a projekt nyerhetett, amelyik legalább ezer szavazatot kapott. Karácsony Gergely főpolgármester a győztes tizennyolc ötletre jóváhagyást adott.
Vágólapra másolva!

A harmadik fővárosi költségvetés végeredménye egyértelműen Karácsony Gergely főpolgármester politikai programját tükrözi vissza. Ami nem meglepő, ugyanis az ötletek előszűrésen mentek át, majd a győztes ötleteket is a főpolgármester hagyta jóvá. A Zöld Budapest keretén belül a „Beton helyett fák és bokrok" és az „Utcák árnyékolása növényzettel" kezdeményezések nyertek. Az Esélyteremtő Budapest keretében valósulhat meg a „Több nyilvános vécé Budapest közterületein" című projekt. A Nyitott Budapest keretében „Védett kerékpáros útvonalak" valósulhatnak meg – írja a Magyar Nemzet.

Elképesztő dugókat okoz az intézkedés. A karók mindemellett pedig veszélyeztetik a rendvédelmi szervek munkáját is Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Magyar Nemzet többször beszámolt arról, hogy a fővárosi és kerületi közösségi költségvetések többsége városüzemeltetési feladatokat lát el, kevés az olyan ötlet, amely ténylegesen az alapfeladatokon nyúlik túl.

Ilyen például a 240 millió forint értékű két nyertes ötlet, a „Tegyük árnyékosabbá, hűsebbé a Széll Kálmán teret" és a „Biztonságosabb gyalogos és kerékpáros közlekedés a Szent Gellért rakparton" címűek. De hasonló alapfeladat még a „Boráros tér zöldítése", a „Kerékpáros biztonság növelése a Nagykörúton" és a „Funkció nélküli burkolt felületek zöldfelületté alakítása Kelenföldön".

Érkezett nyertes javaslat a „Gőtés-tó" és környezetének rendbetételére, továbbá a 14-es villamos vonalán a „Zöld villamosmegállók létesítésére". Ugyancsak megvalósul a Liget tér fásítása, zöldítése Kőbánya alsónál, illetve a Stefánia úti kerékpárút és járda közvetlen átvezetése a Városligetbe. A megszavazott fejlesztések között van még a Kelenföld vasútállomás melletti buszvégállomásra árnyékolók és esővédők telepítése, a „Zebra az Üllői úton a Corvin-negyednél", a "Népliget gyalogos és kerékpáros elérésének megkönnyítése" és a „Kerékpáros nyom létesítése a külső Bécsi úton".

A tizennyolc ötletből egy tipikus lakossági költségvetési ötlet, az pedig a „Randióra a Blahán".

Az egyik abszolút győztes ötlet, a közvécék létesítése két sebből is vérzik.

Az első fővárosi költségvetés legtöbb szavazatot kapott projektje volt, de a fővárosban vajmi kevés létesült. A legismertebb Karácsony-féle közvécé a Blaha Lujza téren található, amely hamar prostituáltak és szerhasználók búvóhelyévé lett. Sokszor nem működik és koszos. Azóta a főváros létesített egy illemhelyet a II. János Pál pápa téren, de ez jelenleg nem üzemel.

A Fővárosi Közgyűlés előtt lévő előterjesztésből kiderül: az eddigi nyertes ötletek közül kilenc lezárult, további négynek bizonyos elemei már megvalósultak. Tizennégy ötlet a tervezés fázisában van, hat pedig előkészítés alatt áll.