Orbán Viktor: Aki a migrációt támogatja, az a terrorizmust is támogatja

ORBÁN Viktor
Brüsszel, 2023. október 26. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója előtt 2023. október 26-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Magyarország ellenzi a terrorizmust, ezért nem támogatja a migrációt sem, aki ugyanis a migrációt támogatja, az a terrorizmust is támogatja - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben.
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója előtt 2023. október 26-án Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor a kétnapos EU-csúcsra érkezve reményét fejezte ki, hogy

Brüsszelben is belátják: nyilvánvaló összefüggés van a terrorcselekmények és migráció között.

Közölte, az EU több pénzt akar beszedni a tagállamoktól, hogy odaadhassák a migrációval kapcsolatos befogadáspolitikára és az ukránoknak.
Kijelentette, hogy Magyarország álláspontja világos:

nem akar pénzt adni a migránsoknak, és nem akar pénzt adni Ukrajnának sem, legfeljebb egy nagyon alapos előterjesztés alapján.

A jelenlegi előterjesztések mögül azonban hiányoznak a komoly szakmai és politikai érvek. A

- mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója előtt 2023. október 26-án Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos kérdésre válaszolva a miniszterelnök közölte, Magyarországnak van béketerve, és minden kommunikációs csatornát nyitva kíván tartani Oroszországgal annak elfogadása reményében.

Orbán Viktor kijelentette, hogy

Magyarország az egyetlen ország, amely a minden európai érdekében álló béke mellett áll ki.

Magyarországnak átlátható és nagyon egyértelmű békestratégiája van, és mindent meg akar tenni a béke elérése érdekében. Ezért úgy látja, minden lehetséges kommunikációs csatornát nyitva kell tartani az oroszokkal, különben nincs esély a békére.

Az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban azt mondta: Magyarország kiáll Izrael azon joga mellett, hogy megvédje magát és biztosítsa, hogy az október 7-én elkövetett terrortámadáshoz hasonló soha többé ne fordulhasson elő a Hamász iszlamista terrorszervezet részéről Izrael Állam ellen. Kijelentette továbbá: szükség van a humanitárius segítségnyújtás biztosítására.

Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójára 2023. október 26-án. Balról Ódor Bálint, Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletének vezetője, jobbról Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Magyar és európai álláspont szerint is két ország, Izrael és Egyiptom helyezkedik el a Földközi-tenger térségében, amelyek közül ha bármelyik instabillá válik, a térségből azonnal migrációs hullámok indulhatnak el Európa felé.

- húzta alá a miniszerelnök.

Kérdésre válaszolva a kormányfő reményét fejezte ki, hogy a csúcstalálkozón elfogadni tervezett zárónyilatkozatban a tagállami vezetők tagjelölti státuszt biztosítanak Georgia számára.