Polgárháborús állapotok a déli határon: már a muszlim terroristák irányítanak mindent - videók

Ahmed H. Röszke Horgos
Vágólapra másolva!
Lövöldözések, halálos áldozatok, rendőrségi akciók – így lehet a legjobban jellemezni, milyen állapotok uralkodnak a magyar-szerb határ térségében. Múlt héten többen is meghaltak a migránsbandák közötti összecsapásokban a Vajdaságban. Időközben kiderült, hogy mostanra a tálib fegyveresek irányítják az embercsempészeket a határ szerb oldalán. Miközben teljesen tarthatatlan állapotok uralkodnak a magyar határon, addig Brüsszel a legújabb tervek szerint újabb migránsokat telepítene be, és migránsgettóvá alakítaná Magyarország déli részét.
Vágólapra másolva!

Tovább folytatódott az összehangolt rendőrségi akció Szerbiában, a magyar határ közelében. A terrorellenes kommandósok műveleti központokat állítottak fel, a taxisokat és a panziókat is ellenőrzik. Három nap alatt több mint ezer illegális bevándorlót gyűjtöttek be, akiknél fegyvereket és lőszereket is találtak. A razzia azután indult, hogy péntek hajnalban több migráns is meghalt Horgoson egy fegyveres leszámolásban.

Migránsok a vajdasági Horgos központjában (Képünk illusztráció) Forrás: MTI/Molnár Edvárd

A tűzharcban hivatalosan három illegális bevándorló halt meg, de meg nem erősített információk szerint hat halottja is lehet az összecsapásnak.

Minden taxist és gyanús autót megállítanak a rendőrök, kinyittatják a csomagtartót, átvizsgálják az összes szálláshelyet is. Rajtaütésszerűen csaptak le egy panzióra is, ahol több tucat migráns és embercsempész bújt meg.

- számolt be a szerb-magyar határon lévő helyzetről az M1 riportere.

A vajdasági razzia ellenére a magyar határ még mindig fokozott támadás alatt áll. Csak a hétvégén mintegy 800 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök itthon. 19 embercsempészt is elfogtak, akik ellen büntetőeljárás indult.

A szerb belügyminisztérium által közreadott felvételen szerb rendőrök migránsokat vesznek őrizetbe a magyar határnál levő Horgosnál 2023. október 29-én. A szerbiai hatóságok több száz rendőrt vezényeltek a Magyarországgal közös határszakaszra azt követően, hogy október 27-én hajnalban lövöldözés tört ki migránsok között Horgosnál. A három halálos áldozatot követelő incidenssel összefüggésben hat migránst állítottak elő, négyen afgán, ketten török állampolgárnak vallották magukat. A szerb-magyar határ mentén több ezer migráns vár arra, hogy átszökhessen az Európai Unióba Forrás: MTI/AP/Szerb belügyminisztérium

Nyilvános lehet a jelentés a terrorizmus és a migráció összefüggéseiről

Mindezzel egyidőben Kocsis Máté a Fidesz-frakcióvezetője a nemzetbiztonsági bizottság tagjaként kezdeményezte, hogy a közvélemény is ismerhesse meg a migráció és a terrorizmus összefüggéseiről szóló titkosszolgálati jelentést. A nyilvánosságra hozatalt támogatta a parlament nemzetbiztonsági bizottsága, a Magyar Nemzet információi szerint egyhangúlag. A testület elnöke, Sas Zoltán a lapnak azt mondta: a hét végén, legkésőbb a jövő hét elején nyilvánosságra is hozzák a dokumentumokat.

„Magyarország déli határainál egyre világosabban látszik, hogy a felelőtlen brüsszeli migrációs politika miként növeli a terrorveszélyt, és milyen kockázatot jelent a fegyverek egyre nagyobb arányú megjelenése a térségben. Mára rendszeressé váltak az erőszakos, fegyveres támadások, melyek már a határvédők biztonságát is veszélyeztetik" – ismertette a Facebook-oldalán Kocsis Máté, hozzátéve, hogy minden eszközzel fel fognak lépni a terrorizmus ellen.

„313 magyar határ" – ezekkel a feliratokkal látják el videóikat a TikTokon az embercsempész-hálózatok tagjai, akik a déli határ szerb oldalán szervezkednek. Egyértelműen a tálibok szélsőséges katonai szervezetére, a 313-as elit kommandóra utal a felirat. A szerb hatóságok hivatalosan bejelentették, hogy sikerült letartóztatniuk a hírhedt rohamosztag egyik parancsnokát - írta a Metropol. A 313-as kóddal ellátott videókon az látható, ahogy a migránsok a magyar határzárat támadják, drótvágót használnak, létrák segítségével próbálnak átjutni a kerítésen, vagy éppen magyar rendőröket fenyegetnek a határt védő kerítésen keresztül.

@afgcriminal313#حسبي_الله_ونعم_الوكيل#پشتون_تاجیک_هزاره_ازبک_زنده_باد ♬ original sound - ✖ BLACK MUSIC ✖

Egymilliárd euró az embercsempészeknél

A helyzet egyre feszültebb a magyar déli határnál, és ezért sem mindegy, milyen döntések születnek Brüsszelben - mondta Rétvári Bence az európai ügyek bizottsága előtt október 24-én Budapesten a Parlamentben. A Belügyminisztérium miniszterhelyettese szerint az uniós migrációs paktum krízisrendelete gumiszabályokat tartalmaz.

Maga a rendelet elfogadása is botrányos volt, mivel összesen 36 percet tárgyaltak róla - tette hozzá. A migrációs paktum egy újabb veszélyes elemmel bővült. November 7-én folytatódik majd ennek az egész paktumnak az egyeztetése Brüsszelben - ismertette az államtitkár.

Továbbra is súlyos a migrációs helyzet Európában (Képünk illusztráció) Forrás: NurPhoto/Julien Mattia/NurPhoto/Julien Mattia

Szólt arról is, hogy az embercsempészekhez idén eddig nagyjából egymilliárd euró juthatott.

Nemcsak a terrorszervezetek által bejuttatott migránsok jelentenek nagy veszélyt, hanem a magányos merénylők is - mondta Rétvári.

Soha nem nézett ki olyan rosszul a schengeni övezet, mint napjainkban, mivel több mint 20 határellenőrzést vezettek be az övezet területén. Amíg a belbiztonságban nem lesz előrelépés, addig a belső határok továbbra is megmaradnak - mondta az államtitkár.

Bevándorláspárti hangulat van Brüsszelben

Rétvári Bence kérdésre válaszolva elmondta, Brüsszelben továbbra is bevándorláspárti hangulat van.

A legfőbb cél, hogy az illegális migrációt legálissá tegyék - tette hozzá. Minél szervezettebb lesz az embercsempészet, annál kisebb lesz az esély a migránsok elleni fellépésre. A most következő belga uniós elnökség migrációs politikája nem fog változni a jelenlegi spanyol elnökséghez képest.

Emlékeztetett arra is a mostani gázai háború kapcsán, hogy mivel a palesztinoknak a 64 százalékát befogadják az Unióba, ezért most itt lehet egy újabb felfutás, mert sokak rendelkeznek már rokonnal az Unión belül, így a bejutás is könnyebb lehet.

Rétvári Bence elmondta, az egyik legfőbb probléma, hogy elmossák a határt az uniós tisztviselők a migráció esetében, és a törvény betartói pont ugyanarra számíthatnak, mint azok, akik megszegik azokat.

Egyre agresszívebbek a migránsok

157 200 illegális határsértőt és 961 embercsempészt fogtak el idén a hatóságok - mondta Bakondi György még október 13-án. Ez lényegesen több, mint a tavalyi év hasonló időszakában - tette hozzá a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója. Folyamatosan emelkedik a határon elfogott migránsok száma 2023-ban. A nyári időszakban megduplázódott az elfogott határsértők száma - ismertette Bakondi.

A magyar-szerb határtérség a leginkább preferált hely az embercsempészek számára. Az afgán és palesztin migránsok esetében látható egy komoly ugrás - mondta a belbiztonsági tanácsadó.

A határkerítést megmagasították, és megszűntek az alagútépítések - ismertette Bakondi. 18 esetben történt támadás a magyar-szerb szakaszon, és nyolc rendőr sérült meg. Több mint 100 millió forintot költöttek idén a járművek javítására. 75 esetben hallottak lövést a magyar hatóságok az idei évben a szerb oldalról - tette hozzá. Beszámolt arról is, hogy szeptember 22-én egy embercsempész a kerítésen átmászva gépfegyverrel biztosította az illegális migránsok átjutását.

Az EU hibás válaszokat ad a migráció kezelésére, mert belső migrációs csatornákat akar létrehozni - mondta Bakondi. A szárazföldi migráció várhatóan erősödni fog, feltehetően a gázai helyzet fényében. Az embercsempészek túlnyomó része afgán befolyás alatt áll, és ezeket a tálib kormányzat felügyeli - mondta Bakondi.

Brüsszel Lampedusát csinálna a déli határon Fotó: Havran Zoltán

Nem a szegények érkeznek

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese arról beszélt, érezhető a határon a nagyobb felkészültség, és egyre agresszívebben lépnek fel. Egyre veszélyesebb eszközökkel támadnak a migránsok, és a határkerítésben is negyedmilliárdos kárt okoztak - tette hozzá. Az embercsempészek egyre szervezettebb módon követik el a bűncselekményeket. Aki illegálisan akar Európába jutni, annak az a célja, hogy illegálisan is maradjon itt. Míg legálisan a Közel-Keletről 200 ezer forintért be lehet jutni Európába, addig az embercsempészek 5 millió forintot kérnek - ismertette az államtitkár.

Rétvári Bence ismertetése szerint Brüsszel célja az illegális migránsok kötelező szétosztása a tagállamok között. Ennek egyik legfőbb eleme az úgynevezett krízisrendelet, ami kvóták alapján való kötelező elosztást jelent.

A kerítés lerombolásától nem tartanak

Bakondi György az Origo kérdésére elmondta, a kerítés lerombolására nem fog sor kerülni a szerb oldalról a migránsok részéről.

Elmondása szerint nem számítanak olyan erőszakos cselekményekre, mint a Gázai övezetben látottak, de az embercsempészek tevékenysége erősödni fog. A magyar és szerb hatóságok fokozni fogják az együttműködésüket a határozott fellépés érdekében - fogalmazott a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Erre nem volt példa eddig Magyarországon

Egyre többféle fegyverrel és veszélyes eszközzel támadnak a migránsok és az embercsempészek a határvédőkre - mondta még október 5-én Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a honvédelmi és rendészeti bizottság ülésén a Parlamentben. A miniszterhelyettes emlékeztetett arra, hogy nemrégen Mórahalom térségében gépfegyverrel támadtak a migránsok, szerencsére személyi sérülés nem történt.

Rétvári Bence arról is beszélt, hogy idén 18 esetben támadtak rendőrökre és határvadászokra. 119 esetben a rendőrök járműveit támadták meg - tette hozzá.

A miniszterhelyettes felhívta a figyelmet arra is, hogy egyre jövedelmezőbb az embercsempészet is, és több ezer eurót fizetnek a migránsok ezeknek a szervezett hálózatoknak.

Brüsszel erőszakkal osztaná szét a migránsokat

Az elmúlt másfél hónapban rengeteg migráns és korábban nem látott mennyiségű ember jelent meg Lampedusa szigetén - emlékeztetett Rétvári. Mindez akkor történt meg, amikor a migrációs paktum vészhelyzeti rendeletéről tárgyalt az uniós belügyminiszterek tanácsa. Brüsszel teljhatalommal eldöntheti, hogy mikor lép életbe a migrációs veszélyhelyzet, és ezeket a migránsokat önhatalmúlag szétosztják - tette hozzá.

Magyarország elutasítja a migrációs paktumot! Forrás: AFP/Alessandro Serrano

A V4-ek és Ausztria volt, amely nem támogatta ezt a migrációs vészhelyzeti javaslatot.

Rétvári emlékeztetett arra is, hogy az Unió célja a határok átjárhatóságának a biztosítása, míg Magyarország a határok megvédése alapján áll. A magyar alaptörvénnyel ellentétes, amit Brüsszel el akar fogadtatni, így senkit nem fog befogadni Magyarország - tette hozzá. Az egész rendelettervezet alapján Magyarországnak kellene lefolytatnia a teljes uniós idegenrendészeti eljárások közel egyharmadát. Ennek oka, hogy itthon betartják a jogszabályokat, és regisztrálják a visszaküldött migránsokat is - hívta fel a figyelmet a parlamenti államtitkár.

Egyre nagyobb a nyomás a határon

Balogh János országos rendőrfőkapitány arról beszélt a bizottság előtt, hogy a tavalyi migrációs számot még nem érték el, de az elmúlt két hónapban jelentősen megnőtt az illegális határátlépők száma. Egyre nagyobb a nyomás a déli határon - tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra is, hogy egyre erőszakosabbak a migránsok, és míg korábban legalább egy rendőrautó elriasztotta őket, addig ma már ez nem igaz.

Bár az intézkedések száma csökkent, de nem lett kevesebb az illegális migrációs kísérlet, mert Horvátország esetében jelentősen nőtt a belépési kísérletek száma, mivel sokan arrafelé próbálkoznak délkeleti szomszédunk schengeni tagsága miatt - tette hozzá.

Címlapi képünk illusztráció, korábbi felvétel.