Elképesztő támogatást kapott Vidnyánszky Attila páratlanul tisztességes gesztusa után

Nemzeti Színház, könyvbemutató, Toót-Holló Tamás, Aranyhajú hármasok,  Vidnyánszky Attila, színházi rendező, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, Toót-Holló Tamás, író, Bársony Bálint, Elek Norbert,
Vágólapra másolva!
A rendkívüli társulati ülésen Vidnyánszky Attila, a színház igazgatója a társulat szinte valamennyi művészének jelenlétében bejelentette, lemond a Nemzeti Színház vezetéséről. Csák János kulturális és innovációs miniszter a színházban történt balesettel kapcsolatos vizsgálat lezárultát követően foglalkozik a kezdeményezéssel. A döntésig Vidnyánszky Attila maradéktalanul ellátja a színház vezetésével összefüggő feladatait. Időközben szinte a teljes hazai kulturális világ kiállt Vidnyánszky Attila mellett, és arra kérték a kulturális minisztert, hogy ne fogadja el Vidnyánszky lemondását.
Vágólapra másolva!

Vidnyánszky Attila vezérigazgató a péntek esti sajnálatos baleset hatására, elismerve vezérigazgatói felelősségét, lemondott a Nemzeti Színházban betöltött posztjáról. Döntéséről tájékoztatta Csák János kulturális és innovációs minisztert – közölte még hétfő délelőtt a teátrum.

Nem sokkal később a Kulturális és Innovációs Minisztérium közölte:

Mint arról az Origo is beszámolt, pénteken a Rómeó és Júlia-előadás közben balesetet szenvedett Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó, a Nemzeti Színház művészei. Azonnal kórházba szállították őket, az előadást félbeszakították. A Nemzeti Színház másnap közleményt adott ki, melyben beszámolt a művészek egészségi állapotáról. A baleset előadás közben, de a díszlet nézők által nem látható részén történt. A szerencsétlen esetet megelőzően Horváth Lajos Ottó tartotta kolléganőjét, Szász Júliát egy kis erkélyen, majd több méter magasból a színpad deszkáira zuhantak. Mindkét színészt meg kellett műteni, állapotuk súlyos, de szerencsére folyamatosan javul.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója Fotó: Csudai Sándor - Origo

Csák János kulturális és innovációs miniszter az alábbi Facebook-bejegyzésben küldött üzenetet a két színésznek - és rendkívüli segélyben is részesítette őket:

A Semmelweis Egyetem hivatalos oldalán hétfőn arról adott tájékoztatást, hogy a két színész jobban van. Mint írják, végtagsérülésekkel szállították pénteken a mentők a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Klinikájára Szász Júliát és Horváth Lajos Ottót, akiket még aznap megműtöttek. A Nemzeti Színház színészei jobban vannak, állapotuk stabil, de még nem hagyhatták el a klinikát.

Később meglátogatta a Nemzeti Színház megsérült művészeit, Szász Júliát és Horváth Lajos Ottót a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Klinikáján Csák János kulturális és innovációs miniszter és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója. A látogatásról több képet is megosztott közösségi oldalán Csák János.

Előfordulnak súlyos balesetek

A balesettel kapcsolatban érdemes arra is emlékeztetni, hogy az elmúlt évtizedekben a magyar és a külföldi színházakban több olyan baleset volt, ami súlyos sérülésekkel végződött.A színházban több olyan körülmény van, ami alkalmassá teszi, hogy baleset történjen, még a legnagyobb körültekintés ellenére is. Mindez a Nemzeti Színház pénteki balesete miatt is egyre többször szóba kerül. Volt, aki korábban hatalmasat zuhant, volt, aki beesett a közönség közé, mások kezüket törték, vagy véletlenül leszúrták őket egy rossz tőr miatt.

Rengetegen támogatják Vidnyánszkyt

„Attila, maradj! A traumán átvezetni a társulatot is Te vagy hivatott" - írja közösségi oldalán Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.„Az Opera kiáll a Nemzeti mellett. Szükség van rá - és Rád!" - folytatja a bejegyzését Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

Ókovács Szilveszter is kiállt a Nemzeti Színház igazgatója mellett Fotó: Hirling Bálint - Origo

Káel Csaba Kossuth-díjas rendező, a Müpa vezérigazgatója, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet (NFI) vezetője pedig arról beszélt:

- mondta Káel Csaba az Origónak.

"Felelős vezetőként ez olyan gesztus volt, ami ritka a mai világban – az, hogy vállalja a felelősséget. Ugyanakkor remélem, hogy a miniszter úr nem fogadja el a felajánlott lemondást, mert Vidnyánszky Attila kiváló vezetője a Nemzeti Színháznak, és a nemzeti színi életnek" - nyilatkozta az Origónak Demeter Szilárd. a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgató, filozófus, író.

Kálomista Gábor, producer, a Thália Színház igazgatója arról beszélt, hogy a színészeknek kíván mihamarabbi felépülést, és osztoznak a fájdalmukban - borzasztó ez a tragédia.

Kálomista Gábor: Vidnyánszky Attila megkerülhetetlen alakja a magyar színházi világnak Forrás: Origo

"Európai módon járt el"

- nyilatkozta Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke az Origónak.

Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője azt nyilatkozta az Origónak, hogy a színház veszélyes üzem, volt már több baleset a magyar színházi élet történetében. A Magyar Nemzeti Táncegyüttessel három darabunk is fut a Nemzeti Színházban: az Egri csillagok, amellyel jövőre óriási terveink vannak. A Csíksomlyói passiót a legnagyobb magyarországi helyszíneken játszottuk - és persze Csíksomlyón is -, és óriási sikerrel fut.

A Magyar Táncművészeti Egyetem kuratóriumi elnöke, Kiss János is nyilatkozott az Origónak Vidnyánszky Attila lemondása kapcsán.

Kiss-B Atilla: Vidnyánszky Attilának kell kormányozni tovább az intézményt Forrás: Origo

Vidnyánszky Attila felelősségtudatát aláhúzza a döntése, amit tett. Nem ismerek nála jobban rátermett és nagyobb felelősségtudattal rendelkező embert, aki alkalmas lenne a Nemzeti Színház vezetésére. Neki mindenképpen maradnia kell az igazgatói pozícióban, mert ezek az intézmények, mint a Nemzeti Színház is, hatalmas óceánjáró hajók, amelyeket a viharos vizeken is át kell tudni kormányozni, és most egy ilyen viharos állapot van, amiben a társulat a baleset után traumatizálódott. Ebben is Vidnyánszky Attilának kell kormányozni tovább az intézményt. Mielőbbi gyógyulást kívánok a balesetet szenvedett művészkollégáknak - nyilatkozta az Origónak Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója.

A lemondással kapcsolatban nyílt levelet tett közzé Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója, korábbi kultúráért felelős államtitkár.

Az Origó információi szerint nagyon sokan szeretnék, ha nem fogadná el Csák János miniszter Vidnyánszky Attila lemondását - mások mellett Oberfrank Pál, a veszprémi színész igazgatója, Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója, Cseke Péter, a kecskeméti színház igazgatója, Orbán János Dénes Kossuth-díjas író, költő vagy éppen Bozsik Yvette Kossuth-díjas koreográfus.