Benyújtotta határozati javaslatát a kormány az Iszlám Állam elleni katonai szerepvállalás módosításáról

Nemzeti Fejlett Felszín-Levegő Rakétarendszer, NASAMS, Rakétarendszer, föld-levegő, átadó ünnepség, Honvédség, honvédelem, katonaság, hadsereg, átadás, ünnepség
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter
Vágólapra másolva!
A kormány nevében a honvédelmi miniszter benyújtotta az Országgyűlésnek az iraki katonai szerepvállalásról szóló módosító javaslatát - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szerdán az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Szalay-Bobrovniczky Kristóf tárcavezető előterjesztése alapján legfeljebb húsz - váltási időszakban negyven - katona teljesítene szolgálatot az Iszlám Állam elleni nemzetközi hadműveletekben.

A megbízatás a katonáknak 2025. december 31-ig szól.

A miniszter tájékoztatása szerint a NATO kollektív védelmi feladataiban, a terrorizmus elleni közös fellépéséhez a szövetség megbecsült tagjaként Magyarország továbbra is hozzájárul - olvasható a közleményben.

A tárcavezető hozzátette:

a magyar kormány álláspontja továbbra is egyértelmű, az Európát sújtó migrációt meg kell fékezni, és a bajt helyben kell kezelni.

A migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár, az Iszlám Állam harcosai európai városokba és a magyar déli határhoz is érkeznek, ezért kiemelt jelentőségű, hogy a migrációt és a terrorizmust megfékezzük és a Magyar Honvédség - a korábbiak alapján 2023. december 31-ig tartó - iraki szerepvállalását 2025. december 31-éig meghosszabbítsa az Országgyűlés.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Fotó: Csudai Sándor - Origo

A most benyújtott határozat alapján a Magyar Honvédség a terrorszervezet elleni koalíciós hadműveletekben partnerképesség-építési, katonai segítségnyújtási és tanácsadási, valamint csapatkísérő feladatokban is részt vesz majd.

A Magyar Honvédség katonái 2015. augusztus 25. óta szolgálnak Irak kurd régiójában az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni nemzetközi művelet keretében - emlékeztettek.

A javaslatról várhatóan még az idén dönthet az Országgyűlés - közölte a Honvédelmi Minisztérium.