Orbán Viktor: Olaszország hazánk egyik legfontosabb szövetségese

ORBÁN Viktor; FONTANA, Lorenzo
Budapest, 2023. november 16. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja Lorenzo Fontanát, az olasz képviselőház elnökét a Karmelita kolostorban 2023. november 16-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban tárgyalt Lorenzo Fontanával, az olasz képviselőház elnökével - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Vágólapra másolva!

A kormányfő szerint Olaszország hazánk egyik legfontosabb szövetségese; együttműködésünket a kétoldalú kapcsolatok terén, az Európai Unióban, valamint a NATO-ban is kulcsfontosságúnak tartjuk.
Országainkat a földrajzi közelség, a történelmi gyökerek, valamint az ideológiai és társadalmi kérdésekben vallott azonos nézetek kötik össze - állapították meg a tárgyaláson. Gazdasági kapcsolataink is látványosan bővülnek: Olaszország 2022-ben Magyarország 5. legjelentősebb kereskedelmi partnere volt.

Aggodalommal figyeljük az Olaszországra nehezedő illegális migrációs nyomást - fejtette ki Orbán Viktor, kiemelve: Magyarország a balkáni útvonal kapcsán szintén érzékeli a helyzet súlyosbodását. Mindkét ország elkötelezett az illegális migráció megállítása mellett az EU külső határainak megerősítése és a hatékonyabb visszatérési politikák kialakítása révén - hangzott el a találkozón.