Adománygyűjtő láda, jegyzőkönyv, aláírás, mikroadomány – ezek a kulcsszavai az utóbbi időszak egyik legnagyobb hazai politikai botrányának, a Karácsony Gergely-féle 99 Mozgalom finanszírozási ügyének. Az eddig nyilvánosságra került információkat az adománygyűjtés hatályos jogi szabályaival, és ezek alapján úgy tűnik: három ponton is elbukhat Karácsonyék mikroadományokról szóló hazudozása.

Nem túlzás azt állítani, hogy fél éve Karácsony Gergely 99 Mozgalom nevű szervezetének finanszírozási botrányától hangos a magyar közélet. S nem csak annak jobboldali része, balról is élénken érdeklődnek aziránt, kik, miért és főként hogyan adtak félmilliárd forintot arra, hogy Karácsony Gergely megnyerje 2021-ben a baloldal kétfordulós előválasztását, majd ringbe szálljon a miniszterelnöki posztért. Karácsony végül az első előválasztási forduló után visszalépett, ám úgy fest, az adománygyűjtés körüli botrány még csak ezután bontakozik ki részleteiben - írja a Magyar Nemzet. 

Karácsony Gergelyé kámforrá váltak gyakorlatilagFotó: Polyák Attila - Origo

Jogszabályok szerint

Pedig nem lett volna nehéz dolga a 99 Mozgalomnak, az adománygyűjtés folyamatát ugyanis világosan megszabja a 350/2011 kormányrendelet. A jogszabály sok más mellett tartalmazza, hogy pénzt ládában is lehet gyűjteni.

Ekkor az adománygyűjtő doboznak zártnak kell lennie, mégpedig úgy, hogy az adományt elhelyezhessék benne, de a bedobott készpénzt vagy más értéket csak a láda felnyitásával lehessen kivenni. A gyűjtőládán fel kell tüntetni a gyűjtő szervezet nevét, elérhetőségét.

Fontos az is, hogy a láda felnyitásakor az adománygyűjtő szervezet erre feljogosított legalább két képviselője jelen legyen. A felnyitáskor a képviselők jegyzőkönyvet vesznek fel a gyűjtőláda állapotáról, az abban talált adomány mennyiségéről, utóbbiról például címletek szerint. Ezután gondoskodni kell arról, hogy a szervezet könyveibe bejegyezzék a juttatást.

Emellett – Karácsonyék ügye szempontjából – lényeges az is, hogy az adomány gyűjtője köteles tájékoztatni az adakozókat a gyűjtés céljáról.

Fényt kapó részletek

A jogi előírások mellett érdemes felsorolni mindazokat a tényeket, amelyeket Karácsonyék botrányában eddig megismerhetett a nyilvánosság.

– A 99 Mozgalom számlájára 506 millió forintot fizetett be készpénzben a szervezet képviselője, Perjés Gábor.

– Befizetések 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között történtek, vagyis esett tétel a baloldali előválasztás és az országgyűlési voksolás utáni időszakra is.

– Az összeg Karácsony és Perjés állítása szerint csekély összegű adományokból jött össze, a pénzt ládában gyűjtötték.

–- A 99 Mozgalom számlavezető bankja, az OTP feljelentést tett. Eszerint Perjés döntően nagy címleteket fizetett be, a bankók nemegyszer újak, gyűrődésmentesek voltak, sorszámuk követte egymást, ezek miatt leginkább csomagokban érkezhettek.

– Az ügyben nyomozó NAV emberei házkutatást tartottak Tordai Csaba ügyvédi irodájában. Tordai korábban Gyurcsány Ferenc államtitkára volt, jelenleg Karácsony jogi főtanácsadója.

Tordai CsabaFotó: Havran Zoltán

– A Tordai irodájában lefoglalt iratokból információk szerint az derült ki, hogy az adománygyűjtő ládák tíz jegyzőkönyvén az MSZP két munkatársának neve szerepelt. A szocialista párt viszont egy jegyzőkönyv aláírását ismerte el, vagyis az adománygyűjtő ládák tíz okiratából kilencet meghamisíthattak.

Paragrafusok kontra események

Ha a jog követelményeit összevetjük a történtekkel, három ponton merülnek fel kérdések.

Egyrészt a láda kinyitásakor jegyzőkönyv készül, amiből kiderül, hogy a ládában milyen címletű bankók voltak, összesen milyen értékben. Szignójukkal a jegyzőkönyv aláírói ezt igazolják.

Ha viszont az aláírások hamisak, akkor a jegyzőkönyvben szereplő adatok is kétségessé válnak, vagyis már nem lehet biztosan tudni, hogy mennyi pénz volt az adománygyűjtő ládában, ahogy azt sem: volt-e egyáltalán adománygyűjtő láda. Ha nem volt, akkor honnan származik a pénz?

Másrészt, ha a bankjegyek valóban kötegben kerültek bele Karácsonyék dobozába, akkor a pénzt nem sok ember adta össze, vagyis nem adománygyűjtés és nem mikroadományozás történt, hanem valami egészen más. Kérdés, mi.

Harmadszor, a jogszabály szerint tájékoztatni kell az adományozót az adakozás céljáról. A 99 Mozgalom Karácsony előválasztási győzelmét, majd a baloldal hatalomra jutását volt hivatva elősegíteni, de Perjés Gábor még 2022 szeptemberében, vagyis szűk fél évvel a legutóbbi országgyűlési választás után is fizetett be olyan pénzt, ami állítólag mikroadományból jött. Hónapokkal a negyedik kétharmados baloldali vereség után mit mondtak az adakozóknak, mi az adománygyűjtés célja?

  Ha pedig korábban kapott adományokról volt szó, akkor az a kérdés merül fel, hogy a választók kampányra adott pénzét miért nem arra költötték Karácsonyék, amire azt kapták.

 

Kérdésből egyelőre sok van, válaszból kevés: Karácsony Gergely, Perjés Gábor és Tordai Csaba ugyanis napok óta nem válaszol a Magyar Nemzet kérdéseire a mikroadományos ügyben.