Gulyás Gergely: Fontos az erős magyar érdekképviselet Szerbiában

Vágólapra másolva!
A helyi érdekérvényesítés mellett azért fontos, hogy erős érdekképviselete legyen a vajdasági magyarságnak, hogy továbbra is jók legyenek a magyar-szerb kapcsolatok - hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Nagybecskereken pénteken.
Vágólapra másolva!

Mint mondta, a magyar-szerb, illetve az anyaországi és a vajdasági magyarok közötti jó kapcsolatteremtésben mindig fontos közvetítő szerepe volt a Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ). Örömének adott hangot, hogy nagy számban vettek részt a VMSZ támogatói a lakossági fórumon, mert ez azt jelenti, hogy sokan ismerték fel annak a jelentőségét, hogy mit jelent a vajdasági magyarság számára a december 17-i választás.

Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy az anyaország hozzáállása a határon túli magyar közösségekhez az évek, évtizedek során többször változott.

Mint mondta, a kommunizmus ideje alatt a hivatalos magyar politika elhazudta, letagadta a határon túli magyar közösségeket, 1990 után viszont Antall Józsefnek köszönhetően a kormány felismerte az anyaországon kívüli magyarokat is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A másik nagy váltás a miniszter szerint 2010-ben történt, amikor a kormány a kettős állampolgárság megadásával elismerte, hogy a határon túli magyarok is a magyar nemzet részét képezik.

Emlékeztetett arra is, hogy a tavalyi választás alkalmával a vajdasági magyarok 68 ezer szavazattal járultak hozzá a Fidesz-KDNP győzelméhez, tehát kölcsönös a támogatás. A migrációs nyomásról szólva Gulyás Gergely kiemelte, hogy Magyarország igyekszik megállítani az illegális bevándorlást, de szükség van arra, hogy Szerbia is határozottan bírálja Brüsszel hozzáállását.

A migráció ellen Szerbiában a VMSZ emelte fel a hangját, és ebben megbízható partnere a magyar kormánynak.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke rámutatott, hogy tavaly a vajdasági magyarok hét választáson vettek részt, így sokan már fáradtnak érezhetik magukat, a vajdasági magyar közösség azonban ezt nem teheti meg.

Orbán Viktor kormányfő és Pásztor Bálintot, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) megbízott elnöke tárgyal a Karmelita kolostorban 2023. november 10-én. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke beszédében kiemelte, mindenki örülne annak, ha nem lenne ilyen gyakran előrehozott választás, és reményét fejezte ki, hogy a köztársasági elnök korábbi bejelentéséhez híven a következő időszakban nem tartanak többet, és a kormány, illetve a parlament ki tudja tölteni négyéves megbízatási idejét.

Juhász Bálint, a párt intézőbizottságának elnöke szerint a kampánykörút során kiderült, hogy a vajdasági magyarságban megvan a kellő erő ahhoz, hogy jól szerepeljen december 17-én. Rámutatott, a VMSZ-é az egyetlen önálló magyar és vajdasági lista, egyben arra kért mindenkit, szavazzon a VMSZ listájára, hogy a párt úgy szerepeljen a voksoláson, hogy arra a Pásztor István, a VMSZ október végén elhunyt elnöke is büszke legyen.

Gulyás Gergely a Magyar Szó újvidéki székházába is ellátogatott.