Itt az újabb botrány Máté Gábor színházában: miért kell "leengedni a felezőt"?

Vágólapra másolva!
Megmosolyogtató interjút adott az Indexnek a Katona József Színház igazgatója, Máté Gábor. Azt próbálta kimagyarázni, hogy miért adtak 30 százalék kedvezményt a Gyurcsány-párt tagjainak. Azonban Máté Gábor a nagy mentegetőzésbe csak belezavarodott. Ha durvábban fogalmazunk, írhatjuk: összevissza beszélt. Szerinte azért lapítottak először a botrány kirobbanása után, mert hétvégén "a találkozási lehetőségeink korlátozottak a színházon belül". Hétvégén, ami a legfontosabb üzem egy színházban... És a Gyurcsány-pártnak adott kedvezményről szerinte nem is tudott. Az igazgató. Meg azért volt rá szükség, mert novemberben szerinte váratlanul - a legjobb színházi hónapban... - elfogytak a nézőik és pánik lett. Váratlanul. És volt, hogy le kellett engedni a felezőt. Hogy ez mit jelent? Eddig senki nem tudta. Tehát a Katona József Színházban külön szakkifejezés van arra, hogyha a nézőtér második felét egy függönnyel lezárják. Ez a felező leengedése. 
Vágólapra másolva!

Mindenekelőtt mondjuk el: a Katona József Színházban 370 néző fér el. Ismételjük meg: 370. Azaz, 190 ember sem ment el, amikor "leengedték a felezőt". Vagyis, gyakorlatilag a Nemzeti Színház fele, mármint a férőhelyek száma. Vagy a harmada, mint a Vígszínház. Magyarul: egy kamaraszínházról beszélünk.

Máté Gábor igazgató – kedves, baráti gesztussal – megnevezett egy szélsőségesen megbukott előadást is. Nem is akármelyiket: vezetőtársa, Ascher Tamás főrendező Turgenyev-adaptációját.

Ezután az Origo riporternője egy-egy fontosabb részletet akart megtudni a Katona József Színháztól. Megkérdezte Máté Gábort, hogy hány előadásuk volt idén, amelyen csupán a nézőtér alig felére fogytak el a jegyek, vagy ahogy ő fogalmaz, „le kellett engedniük a felezőt".

Milyen meglepő: Máté Gábor a hallgatást választotta, nem árulta el.

Ascher Tamás főrendező – az ő rendezése (is) megbukott

Hasonlóképp Ascher Tamás sem válaszolt, akinek Apák és Fiúk rendezésére utalt a félházas darabok esetében Máté Gábor. A főrendezőtől azt szerettük volna megtudni, mit gondol, vajon miért nem volt félház sem az előadáson.

Azaz, Ascher nem kívánta elmondani, hogy miért bukott meg ilyen irgalmatlanul az előadása. Remélhetőleg azért ő maga tudja az okokat.

Természetesen minden színház életében lehetnek nehezebb időszakok – persze, nem karácsony előtt –, de a Katona esetében mindez a színház páratlan nagyképűsége miatt érdekes. Rendszeresen arról beszélnek, hogy 100 százalék feletti a látogatottságuk, pótszékek, állóhelyek, nyilván olykor egy-egy lelkesebb néző ráül egy másik néző fejére, satöbbi, satöbbi.

Egyébként, Máté Gábor a legutóbbi interjúban rendkívül szerényen kétszer mondta el, hogy a Katona József Színház a legjobb magyar színház. Szerinte.

Az önbizalom mellé most már csak nézőket kellene szerezni.