Kevesen számítottak arra, ami most történik az üzemanyagárakkal

tankolás benzin benzinár benzinkút tankol
Man at gas pump preparing to refuel vehicle
Vágólapra másolva!
Kevesen számítottak arra, ami most történik a magyar benzinkutakon, így már kisebb terhet jelent az autósoknak a jövedékiadó-emelés.
Vágólapra másolva!

Váratlan döntés született a hazai üzemanyagárakról – írja a Világgazdaság a holtankoljak.hu friss adatközlése alapján. Az üzemanyagár-figyelő oldal szerint ugyanis jól indul az év az üzemanyagárakat tekintve és

péntektől a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken.

Péntektől ugyanennyivel csökkenhet a dízel literenkénti ára a magyar benzinkutakon. Az elmúlt időszakban a kiskereskedelmi árak alakulása jelentősen eltért a nagykereskedelmi árak változásától, így nehéz előrejelezni, hogy a hét utolsó munkanapjától milyen árakra számíthatnak az autósok a benzinkutakon – hívták fel a figyelmet.

A benzin beszerzési ára most nem változik.

Jelenleg az 95-ös benzin literjének átlagára 562 forint, a dízelé pedig 599 forint.

A gázolaj átlagára 589 forintra csökkenhet.

Kevesen számítottak arra, ami most történik a magyar benzinkutakon. Forrás: PhotoAlto/James Hardy / Altopress/James Hardy

Orosz András, a Mol magyarországi kiskereskedelmi igazgatója arról beszélt a napokban, hogy amennyiben a makrogazdasági körülmények árváltozást hoznak a nagykereskedelemben, azt a kiskereskedelmi piac is követni fogja.

Így már kevesebb terhet jelent az autósoknak a januártól bekövetkezett, első körben 20 forintos literenkénti áremelés a jövedéki adó változása miatt.

Ha a kutakon is látszik majd a most bejelentett tízforintos csökkentés, akkor a dízeleseknek összességében csak tízforintos áremelést kell lenyelniük, ami egy 50 literes tankolásnál mindössze 500 forintot jelent.

Január közepén újabb, 21 forintos drágítás következik a jövedékiadó-emelés második köre miatt. Azonban addig még kétszer változik a nagykereskedelmi ár, így az optimista forgatókönyv szerint még az is előfordulhat, hogy olcsóbban tankolhatunk majd a benzinkutakon - írja a Magyar Nemzet.