Bravúros robotsebészeti műtétek Magyarországon - kisebb fájdalom, gyorsabb gyógyulás

Műtétet végeznek a Da Vinci Xi nevet viselő sebészeti robottal a Pécsi Tudományegyetem Janus Pannonius Klinikai Tömbjében 2022. november 15-én
Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Vágólapra másolva!
Világhírű urológusok vesznek részt a Budapesti Jahn Ferenc Kórházban február 23-25. között az idén tizennegyedik alkalommal rendezett „Minimál invazív eljárások az urológiában” című kongresszuson, hogy az akkreditált képzés és nemzetközi konferencia keretében újszerű műtéti technikákat mutassanak be. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház 2009-ben rendezte az első, minimál invazív beavatkozásokkal foglalkozó tudományos ülését. Az idei konferencia a robotsebészet köré épül - robotsebészeti eljárással végzett műtéteket mutatnak be a résztvevőknek, akik „élőben”, szakmai audiónarráció mellett, 3D kivetítéssel, körkapcsolásos közvetítés keretében nézhetik a műtéti eljárásokat.
Vágólapra másolva!

Nemcsak a Jahn Ferenc Kórházból, hanem az Országos Onkológiai Intézetből is közvetítenek műtéteket. A Közép-Európában egyedülálló kurzuson két nap alatt 17 műtétet hajtanak végre, ebből nyolcat robotsebészeti eljárással.

Műtétet végeznek a Da Vinci Xi nevet viselő sebészeti robottal a Pécsi Tudományegyetem Janus Pannonius Klinikai Tömbjében 2022. november 15-én
Fotó:  MTI/Vasvári Tamás 

A robotsebészet számos területen növeli a betegellátás minőségét. Ezen sebészeti módszer eredményeként lerövidül a betegek gyógyulási és kórházi ápolási ideje, csökken a vértranszfúziós igény, kevesebb és kisebb a fájdalom, a műtét utáni szövődmények száma alacsonyabb, kisebb heggel járnak a beavatkozások. A rövidebb felépülési idő miatt a beteg gyorsabban visszatérhet a megszokott életéhez. Prof. Dr. Tenke Péter, urológus, címzetes egyetemi tanár, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház osztályvezető főorvosa az Origónak elmondta: Magyarországon hét robot működik, ebből hat állami kórházakban, egy pedig magánkórházban.

Prof. Dr. Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház osztályvezető főorvosa
Fotó: Talán Csaba


Az Origo stábja forgathatott a konferencián, belenézhetett a kivetített műtétekbe is. Azt is megmutatjuk, hogyan működik a robot, amelyet az orvos irányít a műtét közben. Nézze meg a videót!