Itt van Gyöngyösi Márton szánalmas magyarázata, amit ő maga sem bírt ki nevetés nélkül

Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke, európai parlamenti képviselője és Róna Péter, az Oxfordi Egyetem tanára, jogász és közgazdász professzor sajtótájékoztatót tart. Téma: "A Jobbik-Konzervatívok bemutatja EP-listavezetőjét"
Vágólapra másolva!
Szánalmas magyarázkodásba kezdett a Jobbik elnöke, Gyöngyösi Márton azután, hogy ismét bebizonyosodott, hogy ő is, és pártja is antiszemita. Most ő maga beszélt az ügyről, de úgy, hogy azon, amit mondott, még ő is nevetett. Többek között azzal érvelt, hogy amikor azt írta, Orbán Viktor „egy cionista bérenc, a lubovicsi szekta foglya", azt nem gondolta komolyan. Mindezt szerinte mi sem bizonyítja jobban, mint hogy mondanivalója végére egy mosoly jelet tett. Újabb gyalázatos tettére azonban ennél kézzelfoghatóbb magyarázatot nem volt képes adni, és nem is mond le. 
Vágólapra másolva!

Magabiztosnak tűnő léptekkel, oldalán a baloldal bukott politikusával, Róna Péterrel, aki rendszeresen támadja a magyar rezsicsökkentést, érkezett pénteki sajtótájékoztatójára Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke. Pont úgy, mintha semmi sem történt volna. Pedig dehogynem történt, csak ezt nagyon szeretné Gyöngyösi eltitkolni, merthogy a Jobbik néppárt lett. Legalábbis ezt állítják, de ahogy azt már régóta tudjuk, kutyából nem lesz szalonna.

Ahogy becsületes ember sem lett, aki vállalja a tetteiért a következményt, aki képes arra a minimumra, hogy nem hazudtolja meg magát (utóbbival persze nem tesszük magasra a lécet.) Gyöngyösi Márton korábban is tett antiszemita, zsidóellenes megjegyzéseket. Éveken át támadta és kritizálta Izraelt, és folytatott Palesztina mellett szabályos kampányt. 2012-ben az izraeli nagykövetség elé szervezett tüntetést, ahol terrorállamnak nevezte az országot. A Jobbik korábbi elnöke hasonló véleménnyel volt, Vona Gábor 2014-ben például meg akarta szakítani a magyar kapcsolatokat a zsidó állammal. Gyöngyösi és a Jobbik egyértelmű Izrael-ellenes politikát folytat, a Hamász terroristáinak pártján állnak, akik ártatlan civileket, köztük nőket és gyerekeket mészároltak le kegyetlenül.

Gyöngyösi Márton elképesztően szánalmas magyarázattal állt elő Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Cionista bérencezés

Most pedig újabb durva zsidóellenes, antiszemita kijelentést lett. Ahogy már mondtuk, a sokadikat.
Az Origo egy 2020-as belső levelezést hozott nyilvánosságra, amely Gyöngyösi Márton európai parlamenti képviselő, jelenlegi pártelnök, akkori elnökhelyettes, illetve Stummer János akkori Jobbik-alelnök, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának egykori elnöke között zajlott, és amelyben ez szerepel:

„Orbán provokációnak is beillő megjegyzését nem akartam közvetlenül kommentelni, inkább indirekt módon, az USA lépésének kritikáján és elítélésén keresztül. Legszívesebben azt írtam volna, hogy egy cionista bérenc, a lubovicsi szekta foglya, de ebből nem biztos, hogy jól ki lehet jönni" – írta Gyöngyösi Márton a levélben.

A Jobbik vezérkara éppen azt vitatta meg, hogy milyen álláspontot alakítsanak ki „az iráni helyzettel kapcsolatban" megfogalmazott közleményükben. Az aktualitást az adta, hogy az Egyesült Államok likvidálta az iráni kémfőnököt, a terrortámadásokért felelős Kászim Szulejmánit.

Gyöngyösi magyarázatán még az újságírók is jót nevettek Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Szánalmas magyarázkodás

„Ez egy idézet volt, valahonnan, és egy mosoly jel is volt a végén. A 21. század modern kori kommunikációban jelent valamit. Kérem ne antiszemitázzuk azt, ami nem az, antiszemitizmus van a világban, és fontos, hogy ellene küzdjünk" – mondta. Ezt azonban még a komolynak nem nevezhető eseményen, a magukra komolyságot erőltető újságírók sem bírták ki nevetés nélkül. De maga az érintett sem, Gyöngyösi is nevetni kezdett.

„Ez az ügyünknek nem tesz jót, a közös ügyünknek, mert feltételezem, hogy önök nem szórakoznak, hanem valóban aggódnak az antiszemitizmus miatt" - folytatta nevetséges monológját, amit valószínűleg ő maga sem vett komolyan.

A "Miért tett antiszemita megjegyzést egy belső levélben Orbán Viktor kapcsán és lemond-e?" – kérdésre Gyöngyösi Márton azt felelte, hogy nem mond le.