„Köszönöm a felszólalását, tisztelt elítélt képviselő úr!” – alaposan helyretették a bűnöző Fekete-Győrt

Vágólapra másolva!
Fekete-Győr Andrást, a Momentum Mozgalom bukott elnökét nemrég a bíróság elítélte hivatalos személy elleni erőszak miatt, és azzal, hogy ennek ellenére nem mondott le, nemcsak azt üzeni, hogy a baloldalon nincsen semminek következménye, hanem azt is, hogy minden belefér.
Vágólapra másolva!

A jogerősen elítélt bűnöző Fekete-Győr András kedden a parlamentben ismételten a kegyelmi ügyről beszélt, és nem arról, hogy lemond-e a mandátumáról. 

Köszönöm a felszólalását, tisztelt elítélt képviselő úr!

- kezdte viszonválaszát Dömötör Csaba. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára megerősítette: pedofil bűncselekmény esetén nincs helye semmilyen toleranciának és kegyelemnek. A kegyelmi jogkör a köztársasági elnökhöz tartozik, aki nem adott magyarázatot a döntésére, ezért lemondott, „helyesen”. Ebben az esetben az egyetlen helyes döntés az elutasítás lett volna – rögzítette.

Felidézte, hogy több hullámban módosították a gyermekvédelmi szabályokat, amelyeket a baloldali pártok – amelyekhez a Momentum csatlakozott – soha nem támogattak. Kitért arra is, hogy míg 2011-ben 81, addig most 663 pedofil van börtönben. „Ötszázzal több pedofil járkálna az utcákon, ha még baloldali kormány lenne.” Szólt arról, hogy a baloldal jelentette fel Magyarországot Brüsszelben a gyermekvédelmi szabályozás miatt. Dömötör Csaba jelezte: alaptörvény-módosítással veszik elejét, hogy a jövőben ilyen kegyelmi döntések szülessenek, átfogó vizsgálat indul a gyermekotthonokban és a gyermekvédelmi szabályozás több ponton szigorodik. Szólt arról is, hogy a képviselőt nemrég a bíróság elítélte hivatalos személy elleni erőszak miatt. Kijelentette: 

azzal, hogy ennek ellenére nem mondott le, nemcsak azt üzeni, hogy a baloldalon nincsen semminek következménye, hanem azt is, hogy minden belefér.

Rendőrökre támadt Fekete-Győr

Mint ismert, Fekete-Győr András, akinek életéről lassan egy Monty Python-filmet is lehetne forgatni, 2018-ban egy, az Országház előtt tartott tüntetésen provokálta a rendőröket, majd rájuk is támadt. A vád kitért arra, hogy Szarvas Koppány Bendegúz a baloldali zavargás alatt meggyújtott egy pirotechnikai eszközt, amit még akkor az épületet biztosító rendőrök felé dobott, amikor az még füstölgött.

Másnap is megjelent Fekete-Győr és Szarvas, akkor már mindketten meggyújtottak, majd a rendőrök felé dobtak pirotechnikai eszközöket.

Ugyan az elsőfokú ítélet felmentette a két momentumos politikust, azonban az ügyészség súlyosbításért fellebbezett. Azt kérték, hogy a két baloldalit csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak büntette miatt ítélje bűnösnek a bíróság és kapjanak felfüggesztett szabadságvesztést. Ez másodfokon meg is történt, ami azt jelenti, hogy Fekete-Győr Andrást egy év börtönbüntetésre ítélték, azonban két év próbaidőre felfüggesztette a tanács, míg Szarvas esetében maradt a felfüggesztett szabadságvesztés.

Az ítélet még nem jogerős, Fekete-Győr fellebbezett a döntés ellen, emiatt az ítélőtáblán folytatódik majd az ügy. A hivatalos személy elleni erőszak egy rendkívül súlyos bűncselekmény, azonban úgy tűnik, hogy a Momentum bukott elnöke nem akarja vállalni a felelősséget tetteiért, pedig rengetegen követelik a lemondását.

A dollárbaloldal az egész esetet – szokásukhoz híven – megpróbálja bagatellizálni.

Pedig a 2012. évi II. szabálysértési törvény 182.§ (2) bekezdése világosan kimondja, hogy aki előbbi eszköz (füstbomba) előállítására, forgalmára, tárolására, szállítására, felhasználására és megsemmisítésére vonatkozó előírásokat megszegi, szankcionálható.

A magukat liberálisnak valló politikusok cselekedetükkel a tömeget is felbújtották. A csőcselékből volt olyan is, aki a jászol felgyújtására buzdította társait.

Fekete-Győr András egyébként annak a Cseh Katkának a párttársa, aki folyamatosan a jogállamiságról papol Magyarország ellen Brüsszelben. Fekete-Győr esete viszont megmutatja, hogy mi is jelent a jogállamiság valójában a Momentumnak: tombolást, rombolást, gyújtogatást, ha valami nem úgy történik, ahogy ők kívánják.

A dollárbaloldal minderre csak legyint, úgy vannak vele, hogy mindössze egy kis pirotechnikai eszköz volt, senkinek nem lett baja. Ez viszont valójában csak a szerencsének köszönhető, nem pedig annak, hogy egy ártalmatlan szerkezetről van szó. A Magyar Nemzet megkereste Nagy László Tibor jogászt, az Országos Kriminológiai Intézet osztályvezetőjét, aki elmondta, hogy valójában mennyire veszélyes az eszköz, amivel Fekete-Győr András rátámadt a rendőrökre. 

„Minden pirotechnikai eszköznek, így a füstbomba működésének is az az alapja, hogy kemikáliákat alakít égési melléktermékké, így gázt, hőt, fényt vagy hangot, illetve ezek kombinációját hozva létre. A füstbomba által generált füst tartalmaz nem fém- és fém-oxidokat, egyes változatok fémsókat is, amelyek a legtöbbször nem kifejezetten ártalmas anyagok, de előfordulhat olyan eset, hogy súlyosbítják a meglévő légúti problémákat, ha az ezt belélegző ember ilyennel rendelkezik. Esetükben kiválthatnak akut és krónikus mellékhatásokat is. Ezek az eszközök semmi esetre sem szolgálnak arra, hogy másokhoz vágjuk, illetve más személyekre irányítsuk őket. Arról nem is beszélve, hogy egy rendezvényen, a tömegben lehetetlen tartani azt a biztonsági távolságot, amely egy ilyen füstbombánál kötelező lenne.”

Erre konkrét példa is van Magyarországon. Nemrég súlyosan megsérült két nagymágocsi fiatal, akiknek a kezében füstgránát robbant fel. Könnyen megtörténhetett volna, hogy Momentum bukott elnöke által a rendőrökre hajított füstbomba valakit megvakíthatott, vagy akár meg is ölhetett volna.

Morális bukás

Ifj. Lomnici Zoltán pedig a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott, hogy morálisan egyértelműen méltatlanná vált arra (Fekete-Győr András), hogy a közügyek gyakorlásában részt vegyen. Az alkotmányjogász elmondta, hogy aki hivatalos személy elleni erőszakot követ el csoportosan, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, a büntetési tétel mérlegelése kapcsán a bíróság ugyanakkor figyelembe szokta venni a súlyosbító és az enyhítő körülményeket is. 

A szakértő szerint a magyarországi szélsőbaloldali támadások fényében különösen fontos, hogy az ilyen társadalomra veszélyes, hivatalos személyek ellen irányuló, a társadalmi rend megzavarására alkalmas cselekedetek ne maradjanak büntetlenül. 

Ifj. Lomnici Zoltán arra is felhívta a figyelmet arra, hogy az Országgyűlésről szóló törvény alapján ki kell mondani az összeférhetetlenségét annak a képviselőnek, ezáltal megszűnik a megbízatása annak, akit – képviselői megbízatásának ideje alatt – bűntett miatt jogerősen elítéltek, kivéve ha a közügyek gyakorlásától eltiltották. Utóbbi esetben azonnali hatállyal megszűnik a képviselő megbízatása.