Köves Slomó: Gyöngyösi szélsőjobboldali és újbaloldali politikusként is antiszemita

Gyöngyösi Márton Jobbik
Budapest, 2017. október 9. Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese azonnali kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. október 9-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Nemrég napvilágra került Gyöngyösi Márton és Stummer János levelezése, amelyben Orbán Viktort cionista bérencnek, valamint a lubovicsi szekta foglyának nevezték. Az esetre reagált az EMIH vezető rabbija is, aki szerint Gyöngyösi semmit nem változott, ma is ugyanolyan antiszemita, mint régen - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

– reagált Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetője azon belső levél kapcsán, amelyben a Jobbik jelenlegi elnöke Orbán Viktort cionista bérencnek nevezte. Ismert, a 2020. január 9-i levelezés Gyöngyösi Márton európai parlamenti képviselő, jelenlegi pártelnök, akkori elnökhelyettes, illetve Stummer János akkori Jobbik-alelnök, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának egykori elnöke között zajlott.

A Jobbik vezérkara azt vitatta meg, hogy milyen álláspontot alakítsanak ki „az iráni helyzettel kapcsolatban" megfogalmazott közleményükben.

Az aktualitást az adta, hogy az Egyesült Államok likvidálta az iráni kémfőnököt, a terrortámadásokért felelős Kászim Szulejmánit. Gyöngyösi Márton a készülő közlemény szövegéhez fűzött észrevételei egyikeként szó szerint a következőket írta Stummernek:

Gyöngyösi politikai nézetei 180 fokot fordultak, kivéve az antiszemitizmusát Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A fentiek kapcsán Köves Slomó úgy fogalmazott, Orbán Viktor helyeselte, hogy a XXI. század egyik legelvetemültebb terroristáját, az iráni Szulejmánit likvidálták. Ez a természetes reakciója minden tisztességes, életet igenlő embernek, aki elítéli az iráni rezsim halálszektájának, a forradalmi gárdának a ténykedését.

A most nyilvánosságra került levelezésből úgy tűnik, hogy valójában Gyöngyösi Márton a szóban forgó „fogoly". Foglya annak az Irán által pénzelt antiszemitizmusnak, amit hol szélsőjobboldali, hol újbaloldali politikusként – mint közös nevező – mindig is vallott

– fogalmazott az EMIH vezető rabbija. Hangsúlyozta, hogy a 2012-es elhíresült parlamenti beszéde óta, amelyben a magyar zsidókat nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte, Gyöngyösi politikai nézetei 180 fokot fordultak, kivéve az antiszemitizmusát.