Orbán Viktor beszédet mond, új köztársasági elnök lehet estére

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor kormányfő felszólalásával indul az Országgyűlés tavaszi ülésszaka. Ezt követően várhatóan elfogadják Novák Katalin államfő lemondását, majd szavaznak az új elnökről is. Eddig egyetlen jelölt van a posztra, Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke a kormánypártok jelöltje. Ha ma az új elnököt is megválasztják, akkor március 5-től lehet új köztársasági elnöke Magyarországnak.
Vágólapra másolva!

A parlamenti honlapon olvasható napirendi javaslat szerint az ülés 13 órakor kezdődik. A képviselők megemlékeznek a közelmúltban meghalt Czoma Kálmán (FKGP, független), Tóth Gyula (MSZP) és Tamássy István (SZDSZ) volt országgyűlési képviselőről, valamint Turgyán Tamás volt örmény nemzetiségi szószólóról. 

Napirend előtt várhatóan felszólal Orbán Viktor miniszterelnök, akinek a beszédére az ellenzéki frakciók vezetői is reagálnak majd. A kormányfő felszólalását az Origo élőben közvetíti majd. 

országgyűlés
Új államfőt választ az Országgyűlés
Fotó: MTI/Bruzák Noémi 

Új államfőt választanak

Ezt követően döntenek a tavaszi ülésszak munkarendjéről, a napirend elfogadása után pedig szavaznak Novák Katalin köztársasági elnök lemondó nyilatkozatáról. Az Országgyűlés a nyilatkozat elfogadásáról vita nélkül határoz, a határozathozatal előtt az államfő ötperces időtartamban felszólalhat.

Az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig az államfő feladat- és hatásköreit Kövér László, az Országgyűlés elnöke gyakorolja. A parlament kijelöli a házelnök feladatait ellátó alelnököt.

Zárószavazás lesz a Svéd Királyságnak a NATO-hoz való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről.

16.40-től várható az új köztársasági elnök megválasztása. Ahhoz, hogy valaki jelöltté váljon, az országgyűlési képviselők legalább egyötödének, negyven képviselőnek az írásbeli ajánlása szükséges. A kormánypárti frakciók Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik köztársasági elnöknek. Az ellenzéki képviselőcsoportok önállóan nem tudnak, közösen pedig várhatóan nem állítanak jelöltet.

Az Országgyűlés a köztársasági elnököt titkos szavazással választja meg az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával. A megválasztott köztársasági elnök a választás eredményének kihirdetését követő nyolcadik napon lép hivatalba. Megválasztása után az új államfő esküt tesz és beszédet mond.

Az államfőválasztás után közel három órán keresztül interpellációk és azonnali kérdések hangzanak el.

Utolsó napirendi pontként az ellenzék kezdeményezésére az életvégi döntésekről lesz négyórás vita.