Márciusban érkezik a katonák visszamenőleges béremelése

SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Vágólapra másolva!
Márciusban kapják meg az átlagosan 11 százalékkal megemelt illetményüket a katonák, a béremelés januárig visszamenőleges - jelentette be a honvédelmi miniszter.
Vágólapra másolva!

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta: az orosz-ukrán háború, a közel-keleti konfliktus és az Európát sújtó migrációs hullám nyomán a magyar katonákra továbbra is fokozott mértékben hárulnak Magyarország és a magyar emberek megvédésének feladatai. Hozzátette, 2024-ben a Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalásai is szükségessé teszik, hogy tovább növeljék a katonák megbecsülését.

A miniszter úgy tájékoztatott: 

2024-ben átlagosan 11 százalékos emelésre számíthatnak a honvédek. 

Emlékeztetett: A kormány kétlépcsős, jelentős mértékű illetményemelésének első üteme 2022 szeptemberében valósult meg, annak mértéke átlagosan 26,4 százalék volt. Idén a legénységnél átlagosan 12 százalékos, az altiszti állomány esetében átlagosan 11 százalékos, a tisztek esetében átlagosan 10 százalékos illetményfejlesztés valósul meg - tette hozzá.

A miniszter közölte: a jogalkotási feladatok végrehajtását követően hatályba lépett a rendelet, ami 2024. január 1-jére visszamenőleg garantálja az emelt összegű illetménykülönbözetek kifizetését, ami azt jelenti, hogy 

az illetményemelés januárra eső összegét visszamenőleg, a februári illetményükkel egyidejűleg, március első napjaiban fogják megkapni az állomány tagjai.